Transparency sa rozhodlo žalovať ministerstvo zdravotníctva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
CT
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 4. septembra (WEBNOVINY) – Nezisková mimovládna organizácia Transparency International Slovensko podá na Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR žalobu. Informovala o tom organizácia na svojej facebookovej stránke. Problémom sú zmluvy na vyšetrenie CT a MR, ktoré od Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) získali aj firmy prepojené na blízku príbuznú Marcela Foraia, riaditeľa VšZP.

„Poisťovňa tvrdí, že zmluvy prideľuje férovo, na základe analýzy. Keď sme ale chceli overiť, či pridelené zmluvy naozaj zodpovedajú výsledkom analýzy, poisťovňa ju odmietla sprístupniť. V odpovedi na infožiadosť nám iba popísala metodológiu, ale neposkytla údaje a prepočty, ktoré by umožnili overiť jej postup,“ konštatovala Transparency International Slovensko.

Odvolanie mimovládky ministerstvo zamietlo

Proti rozhodnutiu VšZP sa nezisková organizácia odvolala na rezort zdravotníctva, ktorý v zastúpení štátu vykonáva akcionárske práva. „Ministerstvo Viliama Čisláka nás prekvapilo a naše odvolanie zamietlo s bizarným tvrdením, že žiadateľ má síce právo na informácie, ale nie na ‚informácie podľa predstáv a očakávaní‘ žiadateľa,“ priblížila Transparency International Slovensko.

Ako ďalej konštatuje, VšZP zo zdravotného poistenia svojich poistencov za CT a MR vyšetrenia nemocniciam a firmám ročne zaplatí 80 miliónov eur. Postup ministerstva podľa mimovládnej organizácie iba prehlbuje podozrenia o výbere dodávateľov. „Ak by Ministerstvo zdravotníctva chcelo kryť kšefty, konalo by presne tak, ako teraz. Odmietalo by zverejniť materiály, ktoré môžu preukázať alebo vyvrátiť politické prepojenia,“ dodala mimovládka, ktorá je presvedčená, že na informácie o hospodárení štátnych firiem má právo každý.

Ministerstvo nerozhoduje podľa želaní žiadateľa

Osoby vo verejných funkciách nemajú mať podľa nej problém kedykoľvek a komukoľvek objasniť svoje rozhodnutia. O to viac, ak ide o milióny v rezorte s akútnym nedostatkom financií.

Ako reagoval hovorca rezortu zdravotníctva Peter Bubla, ministerstvo pri posudzovaní odvolaní vždy rozhoduje v intenciách zákona a nie podľa predstáv či želaní žiadateľa. „Tak tomu bolo i v tomto prípade. V každom prípade rozhodnutie o odmietnutí žiadosti možno preskúmať v súdnom konaní. Ide o štandardný opravný prostriedok v zmysle zákona, na ktoré má žiadateľ právo,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SRTIS Transparency International Slovensko