Klesli ceny ropy, krajiny OPEC dosahujú rekordnú výšku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ropa
Ceny ropy sú vyššie. Foto: SITA/AP

LONDÝN 8. septembra (WEBNOVINY) – Ceny ropy v pondelok pre slabšie čínske akcie a rekordnú produkciu v Severnom mori klesli. Objem produkcie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v snahe vytlačiť konkurenciu dosahuje takmer rekordnú výšku. Hlavne spoločnosti v USA, ktoré ťažia z bridlice a majú vyššie náklady, zaznamenali pre nižšie ceny straty.

Saudská Arábia je pripravená pokračovať v produkcii v objeme 10,2 až 10,3 milióna barelov denne. V krátkom období sa prebytok na trhu ešte zväčší, keďže sa v októbri zo Severného mora podľa agentúry Reuters vyťaží najviac ropy za posledné dva roky. Aj napriek nárastu produkcie rok trvajúci pokles cien pripravil o prácu viac ako päťtisíc ľudí v britskom sektore ťažby ropy a plynu zo Severného mora. Britská ropa Brent klesla o 1,98 USD, teda 3,73 percenta, na 47,76 USD za barel a ľahká americká ropa oslabila o 1,80 USD na 44,25 USD za barel.

Ceny zlata v pondelok klesli na najnižšiu hodnotu od polovice augusta. Príčinou poklesu bol dolár, ktorý sa v pondelok stabilizoval a v piatok zverejnené údaje o počte novovzniknutých pracovných miest v USA. V auguste v Spojených štátoch pribudlo menej pracovných pozícií, ako sa predpokladalo. Nezamestnanosť však klesla na najnižšiu úroveň od roku 2008. Očakávalo sa, že zverejnené informácie objasnia, kedy Federálny rezervný systém (Fed) po dekáde zvýši úrokové sadzby. Neistota o načasovaní však udrží zlato pod tlakom až do stretnutia Fedu 16. – 17. septembra. Spotová cena zlata, ktorá tento rok stratila už viac ako 5 percent svojej hodnoty, v pondelok o 18:30 GMT oslabila o 0,3 percenta na 1 119,10 USD za uncu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať