Na Slovensku využívajú internet aj seniori nad 70 rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pocitac internet
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 12. septembra (WEBNOVINY) – Internet používa 72 percent populácie na Slovensku, čo predstavuje nárast o takmer 10 percentuálnych bodov v ostatných troch rokoch.

Informovala o tom analytická spoločnosť GfK Slovakia. Najviac využívajú internet mladí ľudia vo veku 15 až 29 rokov, kde je to vyše 95 percent.

Internet využívajú aj ľudia nad 70 rokov

Vo vekovej kategórii 30 až 39 rokov je 90-percentný podiel. „Zaujímavosťou však je, že internet dnes využíva aj jeden z desiatich ľudí vo veku nad 70 rokov, pričom pred tromi rokmi to boli len necelé tri percentá,“ vysvetlil Július Filo, sector leader Financial Services & Technology GfK.

Viac ako dve tretiny ľudí využívajú internet každý alebo skoro každý deň. Oproti roku 2012 ide o nárast o 7 percentuálnych bodov. Jedna štvrtina populácie používa internet niekoľkokrát do týždňa. Až 96 percent surfuje hlavne doma. Výrazný posun nastal podľa GfK v kategórii internetu v mobile, keď v roku 2014 ho mala len necelá pätina populácie, v súčasnosti ho využíva takmer jedna tretina.

Až pätina ľudí nemá žiadny počítač

S internetom súvisí aj technika, ktorú ľudia používajú na pripojenie k internetu. Prím majú prenosné počítače – notebooky, ktoré vlastnia tri pätiny populácie, najviac sú zastúpené v kategórii 15-29 rokov (nad 80 percent). Stolný počítač majú viac ako dve pätiny a rovnaký podiel má aj tlačiareň k osobnému počítaču. Stolné počítače vlastnia najviac ľudia vo veku 15 až 19 rokov.

„Najvýraznejší nárast bol v kategórii tabletov, ktorý malo v roku 2014 iba 15 percent ľudí a v tomto roku už takmer jedna štvrtina ľudí. Zaujímavosťou je, že jedna pätina ľudí nemá žiaden počítač v domácnosti,“ konštatovala analytická spoločnosť.

Prieskum sa uskutočnil v prvom polroku 2015 na vzorke 3000 respondentov vo veku 15 až 79 rokov osobným dopytovaním.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať