Ceny ropy vzrástli, zlato kleslo na takmer mesačné minimum

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ropa
Foto: SITA/AP

NEW YORK 16. septembra (WebNoviny.sk) – Ceny ropy v utorok vzrástli. Americkú ľahkú ropu posilnil nárast na Wall Street, vyššie ceny palív a správa o poklese zásob.

Britská Brent síce tiež posilnila, ale menej ako americká ropa a rozdiel ich cien sa znížil na osemmesačné minimum, pod 1,50 USD za barel. Po skončení obchodovania ceny ďalej rástli, keď reagovali na správu Amerického ropného inštitútu (API) o poklese zásob o 3,1 miliónov barelov. Analytici oslovení agentúrou Reuters pritom predpokladali nárast o 1,2 miliónov barelov.

Oficiálne údaje o stave zásob zverejní v stredu Americký úrad pre informácie o energetike. Americká ľahká ropa posilnila o 1,3 percenta na 44,59 USD za barel a po skončení obchodovania o 20:50 GMT vzrástla o 2,8 percenta na 45,25 USD za barel. Britská ropa Brent posilnila len mierne a uzavrela na 46,63 USD za barel.

Ceny zlata v utorok klesli na takmer mesačné minimum, keď údaje o amerických maloobchodných tržbách posilnili dolárový index. Navyše investori sú obozretní pred stretnutím Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý bude počas stredy a štvrtka rokovať o načasovaní zvýšenia úrokových sadzieb po takmer dekáde. Špekulácie o zvýšení sadzieb v septembri spôsobili v tomto roku oslabenie zlata už o 6 percent. Spotová cena zlata o 18:55 GMT klesla o 0,5 percenta na 1103,20 USD za uncu. Decembrové dodávky uzavreli nižšie o 0,5 percenta na 1102,60 USD za uncu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať