Ceny ropy vzrástli, môže za to pokles zásob v USA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zlato
Foto: SITA/AP

NEW YORK 17. septembra (WebNoviny.sk) – Ceny ropy v stredu vzrástli v reakcii na správu o nečakanom poklese zásob komodity v USA. Podľa údajov Federálneho úradu pre energetiku (EIA) sa zásoby minulý týždeň znížili o 2,1 miliónov barelov na 455,89 miliónov barelov.

Analytici oslovení agentúrou Reuters prognózovali rast o 1,2 miliónov barelov. Strategický ropný terminál Cushing v štáte Oklahoma zaznamenal najväčší prepad stavu zásob od vlaňajšieho februára. Októbrové dodávky ľahkej americkej ropy zdraželi o 2,30 USD na 46,89 USD za barel. Ceny britskej ropy Brent vzrástli o 2 USD na 49,75 USD za barel.

Ceny zlata v stredu posilnili o viac ako 1 percento po zverejnení indexu spotrebiteľských cien v USA, ktorý v auguste prekvapujúco klesol. To utlmilo očakávania, že americká centrálna banka tento týždeň oznámi prvé zvýšenie úrokových sadzieb za takmer dekádu. Spotová cena zlata bola o 17:57 GMT na úrovni 1119,70 USD za uncu, čo bolo o 1,3 percenta viac, ako záverečná hodnota z utorka. Decembrové dodávky zlata na newyorskej komoditnej burze zdraželi o 1,5 percenta na 1119 USD za uncu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia