Vybrali ste si správne povolanie? V týchto zarobíte najviac

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Korupcia uplatok
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 19. septembra (WebNoviny.sk) – Snívali ste v detstve o tom, ako sa stanete hasičom, smetiarom alebo kozmonautom? A splnili ste si to?

Teraz sa môžete pozrieť na to, či to bolo správne rozhodnutie, alebo či máte čo ľutovať. Aspoň čo sa potenciálnych zárobkov týka. Analýzu vypracovala Poštová banka, ktorá vychádzala z výberového štatistického zisťovania o štruktúre miezd na Slovensku za rok 2014, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR. Podkladom boli údaje vybraných právnických štatistických jednotiek. „Podľa tohto zisťovania dosiahla vlani priemerná hrubá mesačná mzda v našom hospodárstve 964 eur,“ hovorí analytička Poštovej banky Dominika Ondrová.

Len skoro tretina zarobila viac ako tisícku

Štvorcifernú priemernú hrubú mesačnú mzdu vlani Slováci mohli zarobiť v 127 zamestnaniach z celkového počtu 366, ktoré vykazuje štatistický úrad. Medzi nimi sa, okrem iných, ocitli aj dobre známe a rozšírené povolania ako právnici, lekári, obchodní zástupcovia, či policajti alebo odborní pracovníci v oblasti účtovníctva.

Asi nikoho neprekvapí, že najviac si na výplatnej páske našli zákonodarcovia a riadiaci pracovníci. Nie je však ani riadiaci pracovník ako riadiaci pracovník. Na to, aby ste patrili k najlepšie zarábajúcim slovenským zamestnancom by ste svoju kariéru mali budovať v leteckej doprave. „Riadiaci letovej prevádzky a odborní pracovníci v leteckej doprave zarobili v uplynulom roku v priemere takmer 5000 eur v hrubom,“ vraví Ondrová.

Menej optimistické to je ale pri výpočte podielu zamestnancov spadajúcich do jednotlivých mzdových pásiem. „V priemere len 29 percent zamestnancov si v roku 2014 našlo na výplatnej páske sumu vyššiu ako 1000 eur. Až zhruba dve tretiny z nich ale nezarobili viac ako 1500 eur,“ uviedla Ondrová a doplnila, že v priemere len päť percent zamestnancov si mesačne prilepšilo o štvorcifernú sumu začínajúcu číslicou dva a vyššou.

Najmenej zarobia upratovačky či opatrovatelia

Mnoho detí túži byť v dospelosti napríklad aj hasičmi, učiteľmi, či vodičmi autobusov alebo električiek. V týchto prípadoch sa hrubá mzda pohybovala pod priemerom, v rozpätí od 880 do 944 eur.

„Kým drvivá väčšina zamestnancov sa tešila z rastu miezd, práve hasičom, ale aj maliarom platy medziročne poklesli o 4,2 percenta, resp. o 1,2 percenta. Takmer na konci rebríčka a so zárobkami len na úrovni polovice priemernej mzdy sa ocitli tradičné pozície v oblasti gastronómie, ako sú kuchári, čašníci či someliéri, ktorých priemerné platy sa pohybovali v okolí úrovne 500 eur alebo tesne pod ňou,“ povedala Ondrová.

Medzi najhoršie platených patria pomocníci v domácnostiach, upratovačky a opatrovatelia a asistenti pre domácu starostlivosť, ktorých zárobky boli vlani nižšie ako 430 eur v hrubom. „Rast miezd očakávame aj v tomto roku. Prilepšiť oproti vlaňajšku by si teda mala aj väčšina zamestnancov vykonávajúcich uvedené povolania. Priemerná hrubá mzda v našom hospodárstve by medziročne mohla vzrásť o 2,1 percenta. Zarobiť viac by sme ale mali nielen v nominálnom, ale aj reálnom vyjadrení, a to vďaka cenovej stagnácii,“ uzavrela Ondrová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Poštová banka