Slováci sú pre automobilky nekvalitní, hľadajú v zahraničí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Volkswagen
Nedostatok polovodičov potrápil aj slovenské automobilky. Foto: ilustračné, SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 21. septembra (WebNoviny.sk) – Pracovný trh na Slovensku registruje nedostatok kvalifikovaných zamestnancov pre automobilový priemysel. S príchodom nového závodu môže byť tento nedostatok ešte výraznejší. Automobilky preto siahajú po zamestnancoch zo zahraničia, prevažne z Česka, Maďarska a Bulharska. Vyplýva to z prieskumu pracovného portálu Ajobs.eu, ktorý sa zameriava na ponuky práce špeciálne pre automobilový priemysel.

Podľa prieskumu Ajobs je najväčší dopyt v automobilovom priemysle po inžinieroch kvality, manažéroch logistiky, operátoroch výroby, ale aj po kvalitných nákupcoch. Momentálne je takýchto ľudí na slovenskom pracovnom trhu nedostatok. Po príchode nového automobilového závodu Jaguar Land Rover sa situácia môže ešte zhoršiť, uvádza prieskum.

Pre nedostatok kvalifikovaných slovenských zamestnancov začali automobilky a ich subdodávatelia siahať po zahraničných zamestnancoch. Ako uvádza Zuzana Kvočeková z portálu Ajobs, najväčší záujem o pracovné pozície majú Česi, Maďari a Bulhari, ktorí sa už teraz nachádzajú v databáze uchádzačov.

Zo štúdie Ekonomickej univerzity v Bratislave vyplýva, že trh s autami zamestnáva približne 200 tis. ľudí, čo prezentuje pre slovenskú ekonomiku až 9 % zamestnanosti. Zväz automobilového priemyslu SR predpokladá okolo tristo subdodávateľov v rámci automotive segmentu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať