Na Slovensku nemá kto stavať, chýbajú kvalitní robotníci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 26. septembra (WebNoviny.sk) – Vyťaženie kapacít stavebných firiem naďalej rýchlo rastie. Šesť z desiatich spoločností v odvetví má nedostatok realizačných kapacít. V priemere sú kapacity stavbárov aktuálne vyťažené na 88 percent, vo veľkých firmách na 95 percent, v stredných a malých firmách na 87 percent. Spoločnosti zaoberajúce sa pozemnou výstavbou hovoria o vyťažení na 89 percent a firmy stavajúce dopravnú infraštruktúru o naplnení na 86 percent. Vyplýva to z najnovšej kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva, ktorú pravidelne pripravuje spoločnosť CEEC Research v spolupráci s Považskou cementárňou Ladce.

Zamestnanci aj stroje idú v mnohých firmách naplno

Dôvodom nárastu vyťaženia kapacít stavbárov je zvyšovanie objemu prác. Ten za sedem mesiacov tohto roka vzrástol medziročne o 15 percent. Priestor pre prijímanie nových zákaziek majú riaditelia firiem podľa analýzy obmedzený. Zamestnanci aj stroje idú v mnohých firmách naplno. Pred pol rokom boli kapacity stavebných firiem vyťažené na 65 percent a pred troma mesiacmi na 81 percent.

„Niekoľko rokov stagnácie stavebníctva a sprievodných negatív, ako nereálne nízke ceny, dlhé termíny úhrady faktúr, resp. neplatenie za vykonané práce, sa prejavilo v znižovaní počtov a nízkej zainteresovanosti stavbárov. Sprievodným aktuálnym problémom stavebníctva je fakt, že niektoré zo stavieb sa realizujú za podmienok vytendrovaných v minulosti, čo neumožňuje primerané a spravodlivejšie odmeňovanie,“ uviedol generálny riaditeľ Považskej cementárne Anton Barcík.

Chýbajú elektrikári či tesári

S prísunom práce chýbajú v stavebníctve zamestnanci. „Štvrtina spoločností si sťažuje na nedostatok zamestnancov naprieč celým odborom. Viac než tretine chýbajú niektoré profesie. V stavebníctve chýbajú vyučení tesári, stolári, elektrikári, železničiari ale aj strojníci a zámočníci,“ upozornil riaditeľ CEEC Research Jiří Vacek.

Na trhu popri zamestnancoch chýbajú aj subdodávatelia stavbárov. Problém s dostatkom subdodávateľských firiem má takmer polovica stavebných spoločností. „Aktuálne pripravujeme dva projekty, pričom už v prípravnej fáze pociťujeme tlak na profesistov a ich požiadavky na vyššie ceny pre profesie a projektantov. Taktiež začína problém s kvalitou vykonávanej práce – pomer cena a kvalita nie je úmerná trhu,“ upozornil riaditeľ firmy O.M.C. Invest, spol. s r. o. Mário Červenka. Potvrdila to aj generálna riaditeľka spoločnosti Skanska SK, a. s. Magdaléna Dobišová. „Vzhľadom na veľkú rozostavanosť je dnes na stavebnom trhu všeobecne mierny nedostatok stavebných kapacít a nejde ani tak o technických pracovníkov, ale skôr o kvalitné robotnícke profesie,“ uviedla.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať