Volkswagen padá, za dva dni klesli jeho akcie o 40 percent

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA/AP

BERLÍN 23. septembra (WebNoviny.sk) – Škandál s falšovaním emisných testov v automobilke Volkswagen (VW) môže celosvetovo zasiahnuť 11 miliónov vozidiel. Spoločnosť o tom informovala v utorok s tým, že skutočný počet dotknutých áut môže byť ešte vyšší. Na vykrytie prípadných nákladov spojených s najväčším škandálom v 78-ročnej histórii firmy Volkswagen v treťom kvartáli vyčlenil 6,5 miliardy eur. V utorok pokračoval tlak na akcie koncernu, ktoré stratili ďalších 20 percent a obchodovanie uzatvorili na štvorročnom minime.

Federálny úrad pre ochranu životného prostredia (EPA) v USA v piatok informoval, že Volkswagen inštaloval do niektorých dieselových modelov softvér, ktorý zatajuje skutočné množstvo vypúšťaných emisií. Skupina tak musí v USA zvolať na opravu takmer pol milióna áut a hrozí jej pokuta až 18 miliárd USD. Volkswagen sa k pochybeniam priznal.

Kauza sa týka dieselových modelov VW a Audi

Federálne ministerstvo spravodlivosti v USA už začalo kriminálne vyšetrovanie prípadu a preverenie dieselových modelov automobilky nariadil podľa medializovaných informácií aj nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt. V reakcii na obvinenia sa akcie Volkswagenu v pondelok prepadli o takmer 20 percent. Vlastné vyšetrovanie zamerané na dieselové modely skupiny Volkswagen plánuje aj Južná Kórea, Kanada a Švajčiarsko, prípadom sa zaoberá aj Európska komisia.

Kauza sa týka niektorých dieselových modelov VW a Audi predaných po roku 2008. Tieto vozidlá majú podľa zistení EPA nainštalovaný program, ktorý pri bežnej prevádzke vypína kontrolu emisií a systém aktivuje v okamihu, keď je vozidlo testované na emisie. Autá tak môžu až 40-násobne prekračovať zákonné limity na vypúšťanie škodlivých látok do ovzdušia.

Fitch reviduje ratingy automobilky

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch začala proces revízie ratingov nemeckej automobilky Volkswagen s možnosťou ich zníženia. Agentúra reviduje dlhodobý emisný rating (IDR), ktorý je na stupni A, aj krátkodobý emisný rating na úrovni F1. Rozhodnutie revidovať ratingy odzrkadľuje poškodenie mena značiek skupiny po správe o údajnom manipulovaní emisných testov automobilky v USA a očakávaný finančný vplyv v sume niekoľkých miliárd eur vzhľadom na možné pokuty, náklady na zvolávanie áut a náklady na právne služby.

Agentúra však vyjadrila presvedčenie, že úverový profil Volkswagenu je vo vzťahu k ratingom firmy slušný a skupina by dokázala absorbovať mimoriadny odlev finančnej hotovosti v sume niekoľkých miliárd eur. Skupina ohlásila, že na pokrytie nákladov súvisiacich s problémom emisných testov vrátane nákladov na opätovné získanie dôvery zákazníkov vyčlení v treťom kvartáli tohto roka rezervu v sume 6,5 mld. eur. „Táto suma by sa mohla prehodnotiť počas priebehu vyšetrovaní. Avšak finančná štruktúra skupiny je zdravá a tvorba jej voľného toku hotovosti je mimoriadne silná,“ konštatovala agentúra Fitch.

České ministerstvo dopravy tiež začalo prešetrovať emisný škandál

Český minister dopravy Dan Ťok spolu s Volkswagenom začali vyšetrovať, koľko vozidiel skupiny VW by v krajine mohlo byť poškodených v rámci škandálu falšovaných emisných testov. Uviedlo v utorok české ministerstvo dopravy. Spoločnosť Škoda Auto, český člen skupiny VW, tvrdí, že v posledných rokoch do vozidiel montovala kontroverzné motory, no už to nerobí.

České ministerstvo dopravy oznámilo, že je pripravené zabezpečiť, aby boli dotknuté automobily zvolané na bezplatné prehliadky a prípadne opravené. Ministerstvo bude v kontakte s nemeckými a britskými úradmi, ktoré testujú české automobily Škoda pre európsky trh, povedal Ťok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Volkswagen