Šéf VšZP neustál miliónové zmluvy, s Beblavým sa chce súdiť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
VšZP
Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP). Foto: archívne, SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 23. septembra (WebNoviny.sk) – Generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Marcel Forai skončil. Rezignáciu oznámil v utorok večer. Minister zdravotníctva Viliam Čislák potvrdil, že jeho abdikáciu prijíma. Ak však preverovanie sporných zmlúv ukáže, že boli v poriadku, Foraia opäť vymenuje do funkcie riaditeľa VšZP.

O funkciu mal prísť pre rodinkárstvo

O funkciu prišiel po prevalení sa údajného rodinkárstva. Forai mal podpísať zmluvy a dodatky v objeme 14 miliónov eur s firmami jeho 77-ročnej tety Anky. Na zmluvy VšZP s firmami, kde figuruje Anna Sučková, upozornil poslanec NR SR Miroslav Beblavý.

Počas pôsobenia Foraia mala poisťovňa uzatvoriť zmluvné vzťahy so spoločnosťami Bravia, Brilance, Medical Cassovia, Medical Partners, Medimas, SPV 40 a Welix.

Zmluvy podľa VšZP boli podpísané ešte pred tým, ako sa Marcel Forai stal generálnym riaditeľom zdravotnej poisťovne. Beblavý na to kontroval, že ide o dodatky také rozsiahle, že sa dajú považovať za nové zmluvy. Celkovo tržby všetkých siedmich firiem stúpli podľa Finstatu a zbierky listín len medzi rokmi 2011 a 2014 o 420 percent z 1,611 milióna eur na 6,766 milióna eur v roku 2014.

VšZP budú viesť zvyšní dvaja členovia predstavenstva

Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií prerušil rokovanie o možnom konflikte záujmov Foraia. Výbor zatiaľ nemá písomnú informáciu o jeho abdikácii. Rokovanie je prerušené, kým nebude jasné, či Forai skutočne odstúpi alebo nie.

Zároveň parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií žiada poslancov v zdravotníckom výbore o poslanecký prieskum vo VšZP. Návrh poslanca Zsolta Simona (Most-Híd) prítomní poslanci odobrili.

„Je v záujme všetkých, aby sa preverilo použitie verejných prostriedkov,“ zdôvodnil svoj návrh Simon. Otto Brixi zo Smeru-SD poznamenal, že nemá problém s tým, aby sa výbor pre nezlučiteľnosť obrátil na zdravotnícky výbor. Pripomenul ale, že zmluvy VšZP bude preverovať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Všeobecnú zdravotnú poisťovňu budú viesť Foraiovovom zvyšní dvaja členovia predstavenstva, Antónia Borovková a Miroslav Vaďura. Agentúru SITA o tom informovala riaditeľka komunikačného odboru Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Čižmáriková.

Forai podá trestné oznámenie na Beblavého

Marcel Forai podá vo štvrtok trestné oznámenie na poslanca Miroslava Beblavého (Sieť) za ohováranie. „Zároveň sa budem brániť v občiansko-právnom spore na súde,“ uviedol vo svojom stanovisku.

Útok na svoju osobu zo strany poslanca Beblavého považuje Forai za predvolebnú kampaň. „Nechcem, aby touto predvolebnou kampaňou trpela Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá počas môjho vedenia urobila viacero dôležitých reforiem a systémových krokov prospešných pre celý systém zdravotného poistenia,“ konštatoval.

Zároveň vyzval poslanca Beblavého, aby si prestal na značke VšZP robiť predvolebnú kampaň. „Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií aj napriek mojej demisii, konať môže a teda môže rozhodnúť, či som bol alebo nebol v konflikte záujmov,“ podotkol Forai.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Marcel ForaiMiroslav BeblavýMiroslav VaďuraOtto BrixiViliam Čislák
Firmy a inštitúcie Most-HídNR SR Národná rada Slovenskej republikyVšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa