Ropu oslabili správy o jej zásobách, ceny zlata stúpli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ropa
Foto: Shutterstock

NEW YORK 24. septembra (WebNoviny.sk) – Ceny ropy v stredu klesli, keď správu o poklese zásob ropy vykompenzovala informácia o náraste benzínových rezerv.

Zásoby benzínu mali vzrásť

Americká vláda informovala o poklese zásob o približne dva milióny barelov už druhý týždeň v rade, no analytici minulý týždeň odhadovali nižšie zásoby len o 533-tisíc barelov. Ceny ropy reagovali nárastom na hodnote. Britská ropa Brent si počas dňa pripísala aj dve percentá a na chvíľu vyskočila nad 50 amerických dolárov (1 EUR = 1,1150 USD) za barel.

Federálny úrad pre energetiku (EIA) však neskôr oznámil, že zásoby benzínu vzrástli o 1,4 milióna barelov, pričom analytici prognózovali nárast len o 819-tisíc barelov. Britská ropa Brent uzavrela nižšie o 2,7 percenta na úrovni 47,75 USD za barel, kým americká ľahká ropa oslabila o 4,1 percenta na 44,48 USD za barel.

Zlato oslabila aj aktivita čínskeho priemyslu

Ceny zlata v stredu posilnili po dvoch dňoch v stratách. Príčinou zvýšenia cien bolo oslabenie dolára o 0,2 percenta voči košu hlavných mien a pokles aktivity v čínskom priemyselnom sektore.

Aktivita, podľa indexu nákupných manažérov (PMI) agentúry Markit, v septembri nečakane oslabila na 6,5-ročné minimum. Spotová cena zlata stúpla o 0,6 percenta na 1131,53 USD za uncu a decembrové dodávky posilnili o 0,6 percenta na 1131,50 USD za uncu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať