Obrazom: Taxikári protestovali proti službe Uber

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Štrajk taxikárov proti službe Uber
Účastníci štrajku taxikárov proti službe Uber. Bratislava, 28. september 2015. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 28. septembra (WebNoviny.sk) – Približne dve stovky taxíkov v pondelok o 14:45 vyrazili z parkoviska v Petržalke na protestnú jazdu Bratislavou. Autá prešli cez Most SNP do bratislavského Starého Mesta, išli aj okolo ministerstiev dopravy a financií, úradu vlády a sídla prezidenta až k Národnej rade SR a jazdu mestom oficiálne skončili na Námestí SNP.

Obrazom: Štrajk taxikárov proti službe Uber

Taxíky prešli mestom maximálnou rýchlosťou 40 kilometrov za hodinu. Predseda Únie taxikárov z Bratislavy (UTB) Ondrej Wenzl kolegov vyzval, aby dodržiavali predpisy a plánovanú trasu prešli bez prerušenia. Wenzl vyhlásil, že bratislavskí taxikári majú podporu svojich košických kolegov. Zároveň nevylúčil aj ďalšie protestné akcie.

Žiadajú zakázanie aktivít Uberu

UTB chce svojím protestom upozorniť napríklad na činnosť americkej firmy Uber, ktorá na základe smartfónovej aplikácie poskytuje v Bratislave alternatívnu prepravu osôb. Vodiči jazdiaci pre Uber lacnejšie ako bežné klasické taxíky ani ich autá totiž nespĺňajú podmienky pre prevádzku osobnej prepravy.

UTB preto žiada zakázanie aktivít Uberu, ktorý podľa nej nerešpektuje a vedome porušuje zákony, ponúka nelegálnu prácu cez rôzne agentúry neregistrovaným vodičom, čím vytvára priestor na daňové úniky, ohrozuje bezpečnosť občanov a podnikanie legálnych taxikárov.

Žiadajú zmeniť zákon o cenách

Ďalšie tri zo štyroch požiadaviek UTB sa týkajú problémov pri prevádzkovaní taxi služby v Bratislave, ale aj na Slovensku. Jednou z nich je zavedenie pevnej ceny za poskytovanie tejto služby. UTB žiada zmeniť zákon o cenách, aby mestá mohli určovať cenu za miesto pre taxíky. Pevná cena by podľa taxikárov mala byť na jeden kilometer, za nástupné a čakanie.

Taxikári žiadajú aj zakázanie čiernej práce, ktorá je niekedy krytá podpisovaním fiktívnych pracovných zmlúv. Zároveň chcú zabrániť zrušeniu osvedčení o odbornej spôsobilosti vodičov taxi k 4. decembru, ak nemajú vyznačenú platnosť. Mala by tomu zabrániť zmena v zákone o cestnej doprave v kompetencii ministerstva dopravy.

Štrajk taxikárov proti službe Uber
Foto: SITA/Marko Erd

Ministerstvo dopravy upozornilo Uber na porušovanie zákona

Ministerstvo dopravy upozornilo spoločnosť Uber Slovakia, s. r. o. (Uber), že pri zabezpečovaní osobnej prepravy objednanej cez smartfónovú aplikáciu je potrebné dodržiavať zákon o cestnej doprave z roku 2012. Zástupcov firmy preto požiadalo, aby informovali všetkých vodičov zaregistrovaných v tejto aplikácii, že ak nemajú potrebné doklady, dopúšťajú sa porušovania uvedeného zákona.

Na stretnutí zástupcovia ministerstva upozornili, že podľa zákona o cestnej doprave je akákoľvek preprava osôb vozidlami s obsaditeľnosťou najviac deväť osôb vrátane vodiča za odplatu taxislužbou, ktorú je možné prevádzkovať na základe koncesie. Musia byť splnené všetky zákonné podmienky vrátane toho, že vodič musí mať preukaz vodiča vozidla taxislužby,“ informoval v pondelok agentúru SITA hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Štrajk taxikárov proti službe Uber
Foto: SITA/Marko Erd

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia