Ukrajina rokuje s Gazpromom, potrebuje zvýšiť rezervy plynu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: SITA

KYJEV 28. septembra (WebNoviny.sk) – Ukrajina, ktorá stále rokuje s ruským Gazpromom o novej dohode o dodávkach zemného plynu, má v podzemných zásobníkoch doteraz naakumulovaných 15,5 miliardy kubických metrov plynu. V pondelok o tom informovala ukrajinská spoločnosť Ukrtransgaz, ktorá má v krajine monopol na prepravu plynu. Kyjev každý deň svoje zásoby plynu zväčšuje o približne 39 miliónov kubických metrov, uviedla firma vo vyhlásení.

Ukrajina konštatovala, že potrebuje zvýšiť svoje rezervy plynu na zhruba 19 miliárd kubických metrov. Chce tak zaručiť zásobovanie svojho trhu počas zimy a zabezpečiť, že nenastanú prerušenia tranzitu ruského plynu cez jej územie do Európy. Európska únia cez ukrajinské územie importuje zhruba 40 percent celkového objemu plynu, ktorý nakupuje od Ruska.

Ruský minister energetiky Alexander Novak v sobotu povedal, že Kyjev bude v štvrtom kvartáli platiť približne 230 USD za tisíc kubických metrov ruského plynu. Vyjadril sa tak po skončení rokovaní medzi Ruskom, Ukrajinou a Európskou komisiou, ktoré viedli k predbežnej dohode o dodávkach. Zmluva však ešte nie je podpísaná.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia