Elektrárne Nováky modernizujú, investovali milióny eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Emisie
Foto: SITA/Dušan Hein

BRATISLAVA 28. septembra (WebNoviny.sk) – Slovenské elektrárne (SE) finišujú s modernizáciou a ekologizáciou prvého a druhého bloku Elektrární Nováky (ENO) B. Od začiatku nového roka by mali tieto dva bloky splniť všetky prísnejšie environmentálne limity dané Bruselom.

„Investovali sme do regulačných tepelných Elektrární Nováky milióny eur a plánujeme naďalej ich prevádzkovanie ako dôležitého a bezpečného výrobcu elektriny, tepla a podporných služieb pre prenosovú sústavu,“ povedala pre portál vEnergetike.sk hovorkyňa Slovenských elektrární Janka Burdová.

S prevádzkou tretieho a štvrtého bloku nepočítajú

Elektrárne Nováky B disponujú ešte tretím a štvrtým blokom. Tieto menej ekologické bloky sú v prevádzke v súčasnosti, počas modernizácie prvého a druhého bloku. S prevádzkou tretieho a štvrtého bloku však Slovenské elektrárne už v budúcnosti nepočítajú a od nového roka budú definitívne odstavené.

„Projekt sa týka dvoch blokov elektrárne ENO B, ktoré boli modernizované a ekologizované už v minulosti a predstavuje optimálne technicko-ekonomické riešenie zabezpečenia kontinuity v plnení záväzkov vyplývajúcich zo všeobecného hospodárskeho záujmu,“ dodala Burdová.

Prebiehajúci projekt modernizácie a ekologizácie prvého a druhého bloku ENO B začali Slovenské elektrárne realizovať už v roku 2012. Celá modernizácia a ekologizácia prvého a druhého bloku ENO B by mala elektrárne vyjsť na zhruba 40 miliónov eur.

Zabezpečujú aj dodávku horúcej vody

Slovenské elektrárne pred štyrmi rokmi investovali aj do druhej časti nováckej elektrárne ENO A. Elektrárne v nej investovali do projektu rozšírenia palivovej základne a začali vyrábať elektrinu spoluspaľovaním domácej drevnej štiepky. Náhradou fosílnych palív drevnou štiepkou sa elektrárňam vlani podarilo vypustiť do ovzdušia o približne 60-tisíc ton oxidu uhličitého menej.

Závod hnedouhoľnej Elektrárne Nováky so sídlom v Zemianskych Kostoľanoch sa nachádza v blízkosti Nováckych uhoľných baní. Okrem výroby a dodávky elektrickej energie zabezpečujú Elektrárne Nováky dodávku horúcej vody na vykurovanie miest Prievidza, Nováky, Zemianske Kostoľany ako aj pre priemyselné a iné organizácie. Elektrárne pracujú v elektrizačnej sústave v základnom a pološpičkovom režime.

Výstavba Elektrárne Nováky, časť ENO A, začala v roku 1949 a prvý z turbogenerátorov uviedli do prevádzky v roku 1953. Kombinovaný výkon ENO A je v súčasnosti 46 megawattov. V rokoch 1963 až 1976 postavili štyri bloky ENO B, každý má výkon 110 megawattov a okrem hnedého uhlia v posledných rokoch prešli aj na spaľovanie drevnej štiepky. Svojím inštalovaným výkonom 518 megawattov predstavujú približne 9 percent inštalovaného výkonu spoločnosti Slovenské elektrárne.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SE Slovenské elektrárne