Energeticky úsporné projekty majú vo VÚB zelenú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
* zľava platná len pre Flexipôžičku na bývanie, nie je možná kombinácia oboch zliav pri jednom úvere Foto: VÚB, a.s.

BRATISLAVA 28. septembra (WBN/PR) – VÚB opäť získala nové zdroje na financovanie projektov, ktoré znižujú emisie skleníkových plynov. S Európskou bankou pre obnovu a rozvoj podpísala úverovú linku SlovSEFF III. v objeme 15 miliónov EUR. Rozšírila tak pôvodnú úverovú dohodu z decembra 2014 vo výške 5 miliónov EUR.

Tak ako pri predchádzajúcich programoch SlovSEFF I. a II, šancu získať finančnú podporu majú projekty z oblasti priemyslu, obnoviteľných zdrojov a energetickej efektívnosti v bytovom sektore. O zdroje SlovSEFF III. sa teda môžu uchádzať súkromné firmy, spoločnosti ESCO (súkromné spoločnosti, ktoré poskytujú služby v energetickom sektore), spoločenstvá vlastníkov bytov a správcovia bytových domov. Výška možného úveru sa pohybuje v rozmedzí od 20 000 do 10 000 000 EUR v závislosti od typu projektu.

Keďže uchádzači môžu po úspešnej realizácii projektu získať nenávratný grant vo výške 5 – 20 % z objemu úveru, očakávame, že záujem z ich strany bude veľký. Podmienkou je, aby na rovnaký projekt, resp. na rovnaký súbor opatrení, nebola použitá iná forma dotácie, či už zo strany EÚ alebo na lokálnej úrovni,“ vysvetľuje vrchný riaditeľ VÚB banky pre korporátne bankovníctvo, Jozef Kausich.

Výplata grantov a technická podpora programu bude financovaná z výnosov predaja emisných kvót medzi SR a Španielskom.

VÚB banka spolupracuje s Európskou bankou pre obnovu a rozvoj od roku 2007. Úspešne participovala na predchádzajúcich programoch SLOVSEFF I., SLOVSEFF II. a MUNSEFF. Prostredníctvom nich poskytla svojim klientom úvery v celkovom objeme takmer 50 000 000 EUR. Všetky financovali aktivity zamerané na úspory energií v priemysle, získavanie energií z obnoviteľných zdrojov a na projekty v oblasti bytového sektora, ako aj na podporu energetickej efektívnosti v municipálnom sektore.

Viac o projekte SLOVSEFF nájdete na https://www.vub.sk/firmy-a-podnikatelia/uvery-financovanie.html.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie VÚB Všeobecná úverová banka