Fico predstavil príspevok na zateplenie, minú milióny eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico
Sprava: Predseda vlády Robert Fico a štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR František Palko počas brífingu na tému: Splnenie opatrenia z 2. vládneho balíka pre ľudí – zatepľovanie. Bratislava, 28. september 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 28. septembra (WebNoviny.sk) – Majitelia rodinných domov môžu na ich kompletné zateplenie získať od štátu príspevok do 30 percent oprávnených a uhradených nákladov. Dotácia bude predstavovať najviac 6 500 eur, vrátane 500 eur na projektovú dokumentáciu zateplenia rodinného domu a energetický certifikát.

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja plánuje na to vynaložiť v budúcom roku približne 30 mil. eur. Umožní to parlamentom schválená novela zákona o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní, ktorá nadobudne účinnosť 1. januára budúceho roka. „Naším cieľom je poskytnúť obyvateľom možnosť získať štátny príspevok na zateplenie rodinného domu,“ povedal v pondelok premiér Robert Fico. Ide o druhé splnené opatrenie z druhého vládneho balíčka na zlepšenie života ľudí.

Očakáva sa hospodársky rast

Toto opatrenie, ako aj ďalšie, ktoré prijímame, má nielen jednorazový účinok, že má pomôcť ľuďom zatepliť si rodinné domy a tým získavať finančné prostriedky na úspore na energiách,“ uviedol premiér. Uvedené opatrenie by podľa neho malo viesť aj k podpore hospodárskeho rastu, napríklad pri výrobe izolačných materiálov, dverí, okien, ale hlavne aj k podpore malých firiem v tejto oblasti. „Pokiaľ sa ukáže, že záujem je väčší, budeme hľadať finančné prostriedky. Nechceme nikoho diskriminovať. Každý, kto splní podmienky a požiada o preplatenie časti nákladov so zatepľovaním, by peniaze mal dostať,“ vyhlásil Fico

Na Slovensku býva v rodinných domoch približne osemstotisíc ľudí. „Z celkového počtu rodinných domov je zateplených len 35 percent, v prípade bytových domov je to zhruba 50 %. Tento hendikep sa snažíme práve v rámci druhého sociálneho balíčka odstrániť,“ povedal štátny tajomník ministerstva dopravy a výstavby František Palko.

Ľudia podľa neho budú môcť menej platiť za energie, pribudnú nové pracovné miesta a vytvoria sa predpoklady pre zlepšenie životného prostredia. „Rodinné domy a byty sú druhým najväčším požieračom energie,“ pripomenul. Ministerstvo v októbri zverejní na svojom portáli podrobnosti o podmienkach poskytovania dotácií na zatepľovanie.

Dom musí byť využívaný na bývanie

Podmienkou získania dotácie je, aby rodinný dom bol daný do užívania aspoň desať rokov pred realizáciou zateplenia, pričom jednopodlažný môže mať plochu do 150 a dvojpodlažný do 250 štvorcových metrov. O dotáciu budú môcť požiadať aj majitelia rodinných domov, ktorí začali so zatepľovaním v tomto roku. V prípade požiadania o podporu po ukončení zateplenia rodinného domu bude príspevok poskytnutý do 90 dní.

Kto požiada o dotáciu predtým ako začne zatepľovať, musí do dvanástich mesiacov zabezpečiť proces zateplenia domu a potom začne plynúť 90-dňová lehota. Podmienkou dotácie je aj to, aby bol rodinný dom využívaný výlučne na bývanie, bol na území Slovenska a na jeho zateplenie nebola poskytnutá podpora z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania alebo príspevok na zlepšenie energetickej hospodárnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe František PalkoRobert Fico