Euro oslabilo, reagovalo na pokles cien v eurozóne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

LONDÝN 30. septembra (WebNoviny.sk) – Spoločná európska mena v stredu oslabila. Reagovala na správu o tom, že celková hladina spotrebiteľských cien v eurozóne v septembri medziročne klesla. To totiž zosilnilo predpoklady, že Európska centrálna banka (ECB) rozšíri alebo predĺži svoj program nákupov aktív. „Slabé údaje podporujú očakávania, že ECB pravdepodobne musí rozšíriť svoj program nákupov aktív zo sumy 60 miliárd eur mesačne na niečo väčšie, možno pred záverom roka,“ povedal Richard Falkenhall z banky SEB.

Ceny v eurozóne v septembri oproti rovnakému mesiacu vlaňajška klesli o 0,1 percenta po raste o 0,1 percenta v auguste. Nenaplnili sa tak očakávania, že medziročná inflácia bude na nulovej úrovni. Oproti doláru euro kleslo o 0,4 percenta na 1,1205 USD/EUR. Dolár posilnil aj voči japonskému jenu, a to o pol percenta na 120,30 JPY/USD.

Poľský zlotý v stredu oproti euru posilnil, keďže ho podporil mierny rast regionálnych akciových trhov, ktoré kopírovali zlepšenie vývoja na ázijských a západoeurópskych burzách. Do 9:41 SELČ si zlotý pripísal 0,13 percenta a stúpol na 4,236 PLN/EUR. Maďarský forint však klesol o 0,07 percenta na 313,750 HUF/EUR a česká koruna oslabila o 0,04 percenta na 27,176 CZK/EUR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia