Stavbárov už netrápia nízke ceny, boria sa s iným problémom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Praca
Foto: SITA/Dušan Hein

BRATISLAVA 3. októbra (WebNoviny.sk) – Vzhľadom na rast stavebného sektora prestali byť pre riaditeľov stavebných spoločností najväčším problémom v podnikaní nízke ceny realizovaných zákaziek. Tie v tohtoročnom prieskume prekonala byrokracia a nekvalitná legislatíva, ktorá získala horšie hodnotenie. Vyplýva to z najnovšej kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva, ktorú pravidelne pripravuje spoločnosť CEEC Research v spolupráci so spoločnosťou Považská cementáreň, a.s. Ladce.

Stavebný sektor by mal tento rok skončiť v plusových číslach. Kladný vývoj predpovedá 83 percent riaditeľov stavebných firiem aj v budúcom roku. Väčšie množstvo zákaziek odsunulo problém s nízkymi cenami oproti minulému roku na druhú priečku všetkých problémov, ktoré stavbárov trápia a zároveň limitujú ich firmy v raste.

Najčastejšie sa sťažovali na byrokraciu zo strany štátu

„Od súkromných investorov sme zaznamenali veľký záujem o nové realizácie. S rastúcim dopytom je nutné tiež očakávať rast cien stavebných prác,“ povedal riaditeľ developerskej spoločnosti O.M.C. Invest, spol. s r. o. Pezinok Mário Červenka.

Riaditelia stavebných spoločností sa pri tohtoročnom výskume najčastejšie sťažovali na byrokraciu zo strany štátu a nekvalitnú legislatívu. Tá podľa nich bráni rýchlejšiemu rozvoju ich podnikania. Na stupnici od nuly do desať, kde desiatka predstavuje limity, ktoré ohrozujú existenciu firiem, tento faktor ohodnotili číslom 7,6. Vo svojich hodnoteniach riaditelia firiem od roku 2012 stále pritvrdzujú. Práve v roku 2012 označili zmienený faktor číslom 7,1, v roku 2014 vzrástlo na 7,3.

„Legislatíva nikdy nebude dokonalá pre široký okruh užívateľov. Problém skôr cítiť v nekvalitnej príprave vyhlásení obstarávania s množstvom otázok a odpovedí, a následne v zmenách zadania. Diskusia medzi obstarávateľom a účastníkom súťaže sa neúmerne predlžuje a proces obstarávania spolu s revíznymi postupmi sa stáva nekonečným procesom,“ uviedol riaditeľ organizačnej zložky spoločnosti Hochtief CZ a. s. Praha na Slovensku Miroslav Beka.

Najmenej významným obmedzením je vplyv počasia

Druhou najväčšou komplikáciou je pre stavebné firmy nízka cena realizovaných zákaziek (7,5). V minuloročnej analýze slovenského stavebníctva v treťom kvartáli hodnotili riaditelia stavebných firiem práve tento faktor ako najhorší (7,7). Na tomto poradí sa zhodli firmy bez rozdielu veľkosti. Dlhodobo najmenej významným obmedzením pre podnikanie v odbore je vplyv počasia.

„Rast dopytu je evidentný. To je však iba jedna strana mince. Veľká časť investorov získala zákazky z tendrov organizovaných v nedávnej minulosti pri hlbokom prepade cien a nastavení dlhých platobných podmienok, ktoré sú naďalej veľkou záťažou pre dodávateľov,“ povedal generálny riaditeľ Považskej cementárne Anton Barcík.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať