Črtajú sa neistoty, vyšetrovanie Volkswagenu potrvá dlhšie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Volkswagen
Foto: Ilustračné, SITA/AP

BERLÍN 2. októbra (WebNoviny.sk) – Vyšetrovanie spoločnosti Volkswagen týkajúce skresľovania emisií potrvá dlhšie, ako sa čakalo. Spoločnosť VW o tom informovala vo štvrtok. Črtajú sa tak vyhliadky na mesiace neistoty pre zákazníkov, pracovníkov a aj akcionárov.

Dozorná rada spoločnosti VW informovala, že potrvá „minimálne niekoľko mesiacov“, kým sa vyšetrovanie skončí, vrátane externého prešetrovania spoločnosti Jones Day. Výsledkom toho je, že dozorná rada spoločnosti navrhla zrušiť stretnutie akcionárov naplánované na 9. novembra.

Jeden zo zdrojov, ktorý má blízko k dozornej rade spoločnosti, uviedol, že firma VW pravdepodobne pristúpi k predaju akcií v prípade, že náklady spojené so škandálom prekročia „kritickú úroveň“. Podrobnosti však neuviedol. Automobilka VW odmietla situáciu komentovať. V súvislosti so škandálom odložila firma VW do rezervy 6,5 miliardy eur. niektorí analytici si však myslia, že bude potrebovať omnoho vyššiu sumu.

Minulý týždeň skupina VW uviedla, že približne 11 miliónov vozidiel na svete má nainštalovaný program falšujúci emisné testy. Koncernu, ktorý pochybenie priznal, hrozí v USA pokuta až 18 miliárd USD. Vyšetrovanie kauzy sa medzitým rozšírilo na ďalšie krajiny a zaoberá sa ňou aj Európska komisia. V reakcii na škandál minulý týždeň šéf spoločnosti VW Martin Winterkorn odstúpil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Volkswagen