Priemerný Slovák mal vlani nasporených vyše 5 tisíc eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 4. októbra (WebNoviny.sk) – Priemerný Slovák mal ku koncu minulého roka nasporených 5232 eur. Vyplýva to zo štúdie Allianz Global Wealth Report.

Osobný dlh Slováka bol 5-tisíc eur

V medzinárodnom porovnaní sa Slovensko koncom roka 2014 umiestnilo na štyridsiatom mieste z päťdesiatich. V rebríčku najbohatších krajín sveta sa Švajčiarsko naďalej drží na vrchole. Priemerný Švajčiar má nasporených 157 450 eur. Na samom konci rebríčka je Kazachstan so sumou 406 eur na obyvateľa.

Na Slovensku vzrástli v minulom roku hrubé finančné aktíva o 8 percent. Štúdia zaznamenala rast Slovenska vo všetkých triedach aktív. Cenné papiere, životné poistenie a penzijné fondy rástli o 12 percent. Predstavujú však podľa štúdie len 32 percent z celkových finančných aktív.

Slovenské domácnosti stále investujú významnú časť svojich úspor do bankových vkladov, pričom 62 percent majetku Slovákov je na termínovaných a sporiacich účtoch. Je to podľa Allianzu najviac zo všetkých východoeurópskych členských štátov EÚ. Osobný dlh Slováka bol v minulom roku 5 tisíc eur.

Svetové hrubé finančné aktívna sa dostali na novú rekordnú úroveň

Celosvetovo hrubý finančný majetok domácností v roku 2014 vzrástol o 7,1 percenta. Svetové hrubé finančné aktívna sa dostali na novú rekordnú úroveň 136 biliónov eur. To je podľa štúdie vyššia suma než hodnota všetkých svetových spoločností kótovaných na burze a všetkých štátnych dlhov dokopy. „Množstvo ľudí však stále nemá dostatočné úspory na starobu,” povedal hlavný ekonóm skupiny Allianz Michael Heise.

Svetové dlhy sa v minulom roku zvýšili o 4,3 percenta na celkovo 35 biliónov eur. Od finančnej krízy je rast dlhu na najvyššej úrovni. „Ak odpočítame dlh z hrubých finančných aktív, dostaneme rekordný údaj čistých finančných aktív vo výške viac než 100 biliónov eur. Toto číslo predstavuje nárast o 8,1 percenta,“ skonštatovala skupina Allianz.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia