Slovensko je vo výbere DPH na chvoste Únie, vyhlásil Švejna

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 4. októbra (WebNoviny.sk) – Slovensko je v efektivite výberu dane z pridanej hodnoty (DPH) na chvoste Európskej únie. Vyhlásil to v nedeľu v relácii V politike televízie TA3 poslanec Ivan Švejna (Most-Híd). Podľa Švejnu sa v rámci výberu DPH u nás vyberie len taká suma peňazí, ako keby bola daň len 15 percent, a nie 20 percent.

„Nám chýba niekde jednoducho miliarda a to je problém,“ skonštatoval s tým, že podporuje snahy o zefektívnenie výberu DPH. „Keď sa výber zefektívni, nebudú sa potom musieť zvyšovať iné dane a odvody,“ povedal Švejna.

Slabá disciplína platenia je v oblasti stavebníctva

Podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) je slabá disciplína platenia DPH charakteristická napríklad v oblasti stavebníctva. Preto vláda presadila, že firmy budú mať možnosť odvádzať DPH až potom, ako im objednávatelia služieb vyplatia faktúry.

„Cieľom je pomôcť malým a stredným podnikom, podľa možností nezvýšiť administratívnu náročnosť a zároveň bojovať proti daňovým únikom,“ povedal minister. Tento model platenia DPH si podľa neho budú môcť uplatniť firmy s obratom do 100-tisíc eur. „Stotisícový limit dnes reprezentuje 135-tisíc firiem z 200-tisíc registrovaných, čo je 68 percent,“ uviedol.

Kažimír nechápe kritiku opozičných strán

Diskutéri sa v relácii zaoberali aj vládnym opatrením na zníženie DPH na vybrané potraviny na úroveň 10 percent. Podľa Švejnu vytvára ceny potravín tak ako iných komodít predovšetkým ponuka a dopyt na trhu. „Až po nejakom čase sa ukáže, či sa toto opatrenie premietne na cenách,“ povedal.

Kažimír zdôraznil, že predstavitelia súčasnej opozície, v období keď boli vo vláde, trikrát zvýšili DPH na potraviny, preto nechápe kritiku niektorých opozičných strán, podľa ktorých sa v zníženej sadzbe nevyskytuje dostatočný počet položiek, napríklad pečivo alebo zelenina. „Vtedy bolo treba riešiť deficit po prvej Ficovej vláde,“ reagoval Švejna. Podľa Kažimíra je zníženie DPH novým úkazom, preto chce vláda na obdobie pol roka zaviesť v obchodoch duálne uvádzanie cien.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan ŠvejnaPeter Kažimír
Firmy a inštitúcie MF Ministerstvo financií SR