Prieskum ukázal, v čom patríme medzi najhoršie krajiny sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zástava
Foto: SITA, AP

BRATISLAVA 5. októbra (WebNoviny.sk) – Podľa Správy o globálnej konkurencieschopnosti 2015-2016 je najväčším problémom slovenskej ekonomiky korupcia. Tú označilo za problém až 18 percent opýtaných. Korupcia v rebríčku problémových faktorov tak predbehla štátnu byrokraciu a výšku daní spolu s obmedzeniami pracovného trhu.

Správu zverejnilo Svetové ekonomické fórum a vychádza z prieskumu medzi 14 tisíc riadiacimi pracovníkmi v 140 krajinách sveta. Informoval o nej Peter Kremský, projektový manažér Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS), ktorá bola jedným z koordinátorov prieskumu na Slovensku.

Ekonomika trpí aj komplikáciami na pracovnom trhu

Na najnižších priečkach sa Slovensko umiestnilo v efektívnosti zákonov pri urovnávaní sporov, kde bolo tretie najhoršie na svete a v klientelizme pri rozhodovaní štátnych úradníkov, kde bolo piate najhoršie. Podľa účastníkov prieskumu patrí Slovensko na dno rebríčka aj pri vládnych reguláciách, či zneužívaní a mrhaní verejnými zdrojmi.

Slovenská ekonomika trpí podľa správy tiež komplikáciami na pracovnom trhu či slabou kvalitou vzdelávania. Problémom je takisto neschopnosť Slovenska pritiahnuť talenty zo zahraničia, prípadne udržať si vlastné. To podľa PAS vypovedá o slabo fungujúcom štáte, o nedôvere podnikateľov v rovnosť pred zákonom, v nestrannosť úradníkov a v nezávislosť súdov.

Ako podotkla PAS, správa je signálom pre investorov, aby sa pri umiestnení nového projektu výroby alebo služieb rozhodli pre inú krajinu, kde sa podniká ľahšie. Výsledky správy by mali byť inšpiráciou pre vládu, čo zlepšiť, aby sa ekonomike v krajine viac darilo a aby pritiahla investorov.

Za posledných sedem rokov sem prišiel iba jeden veľký investor

PAS je presvedčená, že zhoršovanie podnikateľského prostredia na Slovensku vedie k tomu, že sa v krajine umiestňuje menej investícií a vytvára menej pracovných miest, ako by to bolo v prípade pozitívneho vývoja. To má za následok, že na Slovensko za posledných sedem rokov neprišiel okrem automobilky Jaguar Land Rover nový zahraničný investor s veľkým projektom.

Celkovo si však Slovenská republika v rebríčku konkurencieschopnosti Svetového ekonomického fóra polepšila. Oproti minulému roku sa posunula o osem priečok vyššie, zo 75. pozície na 67. miesto. Podľa PAS celkové hodnotenie Slovenska sa čiastočne zlepšilo vďaka niektorým pozitívne vnímaným zmenám a čiastočne preto, že iné krajiny sa v konkurencieschopnosti zhoršili.

Svetové ekonomické fórum hodnotí konkurencieschopnosť krajín na základe verejných štatistických dát a celosvetového Prieskumu názorov riadiacich pracovníkov. Index konkurencieschopnosti hovorí o perspektíve krajiny dosahovať udržateľný hospodársky rast v strednodobom horizonte. Na Slovensku je partnerom Svetového ekonomického fóra PAS, ktorá bola spolu s Ekonomickou univerzitou v Bratislave aj koordinátorom prieskumu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Kremský
Firmy a inštitúcie PAS Podnikateľská aliancia Slovenska