Hotelieri žiadajú nižšiu DPH na služby v cestovnom ruchu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hotel
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 6. októbra (WebNoviny.sk) – Zväz hotelov a reštaurácií SR (ZHR) vyzýva vládu, aby prehodnotila zníženie sadzby DPH pre služby v cestovnom ruchu.

Zväz to považuje za jeden zo systémových nástrojov na podporu zvyšovania výkonov a konkurencieschopnosti služieb cestovného ruchu. Informoval o tom generálny sekretár ZHR Marek Harbuľák. Zväz hotelov a reštaurácií SR tak reagoval na zníženie sadzby DPH z 20 percent na 10 percent na vybrané potraviny.

Harbuľák zároveň upozornil, že zníženie sadzby DPH na vybrané potraviny sa žiadnym spôsobom nepremietne do predajných cien reštaurácií a stravovacích zariadení. Naopak, nové opatrenie negatívne zaťaží podnikateľov v sektore hotelov a reštaurácií. Nižšia sadzba DPH pri nákupe potravín znamená pre stravovacie zariadenia zvýšenie odvodu dane z pridanej hodnoty.

Podľa Harbuľáka je nové opatrenie vlády nedomyslené a nezohľadňuje vplyvy na ekonomiku podnikov v cestovnom ruchu. Ako ďalej podotkol, zvýšenie odvodu inkasovanej DPH pre stravovacie služby znamená aj menej investícií do kvality, čím dochádza k zníženiu konkurencieschopnosti. Podnikateľom vytvára ďalšie náklady v stravovacích službách, čo podľa Harbuľáka nepomôže ani výške priemerných miezd v stravovacích službách, ktoré patria k najnižším na Slovensku.

Prvého októbra

tohto roku parlament schválil nižšiu sadzbu DPH z 20 percent na 10 percent na vybrané potraviny.

Konkrétne sa podľa schváleného návrhu znižuje sadzba dane na čerstvé a chladené hovädzie mäso, čerstvé a chladené bravčové mäso, čerstvé a chladené mäso z oviec a kôz, hydinové mäso čerstvé alebo chladené a taktiež čerstvé alebo chladené králičie mäso, rybie filé a ostatné rybie mäso zo sladkovodných rýb, mlieko, maslo a chlieb.

Rozpočtový dopad zníženia sadzby dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny sa bude v nasledujúcich rokoch pohybovať pri úrovni 80 miliónov eur ročne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia