Americký dolár oslabil voči euru aj menovému košu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

LONDÝN 5. októbra (WebNoviny.sk) – Americký dolár v pondelok oslabil voči euru aj menovému košu. Reagoval tým na slabé údaje z trhu práce USA. Americkí zamestnávatelia mimo poľnohospodárstva minulý mesiac vytvorili iba 142 tisíc nových pracovných miest, čo zďaleka nenaplnilo očakávania.

Federálne ministerstvo práce zároveň upravilo výrazne smerom nadol augustové údaje. To prospieva špekuláciám, že americká centrálna banka posunie rozhodnutie o zvýšení úrokových sadzieb na začiatok budúceho roka. Euro mierne profitovalo z parlamentných volieb v Portugalsku, ktoré počas víkendu nepriniesli výraznejšie prekvapenie.

Dolárový index klesol o 0,3 percenta na 95,560 bodu, keď sa prechodne ocitol na úrovni 95,218 bodu, čo bolo najmenej od 21. septembra. Euro posilnilo voči doláru na 1,1270 USD/EUR a dolár voči japonskému jenu na 120,20 JPY/USD.

Stredoeurópske meny v pondelok oproti euru posilnili. Smerom nahor ich ťahal najmä poľský zlotý, keďže trh začal rátať s tým, že americký Federálny rezervný systém (Fed) odloží zvýšenie úrokov. Zlotý si voči spoločnej európskej mene do 9:55 SELČ pripísal 0,27 % a stúpol na 4,238 PLN/EUR, maďarský forint posilnil o 0,25 % na 311,100 HUF/EUR a česká koruna si prilepšila o 0,01 % na 27,130 CZK/EUR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia