Investor plánuje rozšíriť výrobu v Prešove, pribudne práce

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Praca
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

PREŠOV 6. októbra (WebNoviny.sk) – Spoločnosť Honeywell, zaoberajúca sa výrobou turbodúchadiel, plánuje rozšíriť svoju prešovskú prevádzku. Projekt má takmer zdvojnásobiť ročnú výrobu turbodúchadiel v podniku.

Do roku 2019 sa vďaka tomu chystá vytvoriť v Prešove viac ako 130 nových pracovných miest. Uchádzať sa chce o ďalšie vládne stimuly. Informoval o tom predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti David M. Cote.

Ako uviedol v utorok pre médiá, spoločnosť zaoberajúca sa výrobou turbodúchadiel je na Slovensku aktívna už od roku 1962. Prevádzku v prešovskom priemyselnom parku otvorila v roku 2012 s podporou vo forme grantu od vlády Slovenskej republiky vo výške 19,1 milióna eur.

Prešovský podnik bude svetovou dvojkou

Aktuálne zamestnáva v prešovskom výrobnom závode 430 zamestnancov. „Honeywell vynašiel turbo presne pred 60 rokmi. Som veľmi rád, že práve pri takomto jubileu môžeme oznámiť náš zámer rozšíriť tento závod,“ uviedol Cote.

Dodal, že prešovská prevádzka sa rozšíri o 6 082 metrov štvorcových na 13 530 metrov štvorcových. Stane sa tak druhou najväčšou prevádzkou na výrobu turbodúchadiel spoločnosti Honeywell na svete.

Spoločnosť so sídlom v americkom Morristowne je aktívna v 70 krajinách a celosvetovo zamestnáva vyše 127 tisíc ľudí. Na Slovensku má podnik okrem prevádzky v Prešove ešte dve ďalšie – v Bratislave a Partizánskom. Celkovo zamestnáva na Slovensku 1100 ľudí. Priemerný plat zamestnancov firma nezverejnila.

Fico považuje stimul za správny

Ako v utorok pred novinármi uviedol premiér Róbert Fico, plán rozšírenia výroby a vytvorenia nových vysoko kvalifikovaných pracovných miest v regióne s vyššou ako priemernou mierou nezamestnanosti, ho teší. Považuje v tejto súvislosti za správne predchádzajúce rozhodnutie vlády udeliť spoločnosti investičný stimul.

Pozitívne sa stavia aj k pripravovanej ďalšej žiadosti spoločnosti v odhadovanej výške okolo 4 miliónov eur. „Zatiaľ nemáme nič na stole, ale ak takáto spoločnosť povie, že chce rozširovať počet zamestnancov, ktorí potrebujú vysokú mieru vzdelania, nás to motivuje takúto firmu podporiť. Vláda teda nemá problém povedať, že ak to bude kvalitne spracovaný projekt, poskytneme ďalší investičný stimul,“ uviedol Fico.

Podnik vyrába turbodúchadlá a turbokomponenty pre automobilových výrobcov ľahkých a úžitkových vozidiel na celom svete. Honeywell očakáva, že do roku 2020 sa celosvetový podiel turbomotorov zvýši z 36 percent na 47 percent. Podľa posledných predpovedí spoločnosti bude počas nasledujúcich piatich rokov vyrobených viac 200 miliónov motorov s turbodúchadlami. Honeywell spolupracuje s takmer každým väčším automobilovým výrobcom na celom svete.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico