Obchodníci poslúchnu Fica, znížia ceny vybraných potravín

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nakupovanie
Júlový pokles cien potravín nastal podľa zverejnených informácií napriek suchému a extrémne teplému počasiu, ktoré neprospievalo hlavné úrode ovocia a zeleniny, či ďalších plodín ako kukurica, ale aj zemiaky. Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 7. októbra (WebNoviny.sk) – Obchodníci sa zaviazali premietnuť zníženú sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané potraviny do spotrebiteľských cien od budúceho roka. Vyplýva to z memoranda, ktoré v stredu podpísala Vláda SR so Zväzom obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR, Slovenskou alianciou moderného obchodu (SAMO), Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou (SPPK), Agrárnou komorou Slovenska (AKS), Potravinárskou komorou Slovenska (PKS) a Jednotou dôchodcov na Slovensku.

„V obchode sa ceny o 8,3 percenta znížia. Keby sme ich neznížili, tak konkurencia nám to nedovolí. Ten, kto ich nezníži, tak zahynie, pretože spotrebitelia do takého obchodu neprídu. My svoje slovo dodržíme,“ ubezpečil prezident ZOCR SR Pavol Konštiak.

Premiér Robert Fico verí, že zníženie DPH pri vybraných potravinách nebude pozitívne vnímať len verejnosť, ale aj dodávateľský sektor. Cieľom memoranda podľa jeho slov je, aby signatárske organizácie zabezpečili, že prenos zníženej sadzby DPH sa nebude zneužívať. Fico osobitne ocenil dohodu o duálnom označení cien výrobkov, ktorých sa znížená DPH dotkla. „Toto je rozhodnutie porovnateľné so zavádzaním eura pred niekoľkými rokmi, oceňujem, že všetky zainteresované inštitúcie k nemu prispeli,“ poznamenal Fico. Od dôchodcov očakáva predseda vlády štandardnú občiansku kontrolu.

Sadzba dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny od 1. januára budúceho roku klesne zo súčasných 20 % na 10 %. KTORÝCH POTRAVÍN SA TO TÝKA, NÁJDETE –––>>> V TOMTO ČLÁNKU

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pavol KonštiakRobert Fico