Cyperčanov zachvátila panika, banky sú zatvorené

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cyprus
Starší muž pred cyperskou bankou v Limassole Foto: SITA/AP

NIKÓZIA 16. marca (WEBNOVINY) – Obyvateľov Cypru v sobotu zachvátila panika po tom, ako lídri Európskej únie a Medzinárodného menového fondu odsúhlasili pre ostrovnú krajinu záchrannú pôžičku.

Súčasťou jej prijatia je totiž okrem iného aj to, že na pomoci sa musia podieľať aj klienti tamojších bánk.

Tí prídu o 6,75 percenta svojich vkladov a v prípade, že majú na účte viac ako 100-tisíc eur, banka im z uložených peňazí stiahne až 9,9 percenta.

Obyvatelia sa snažili v reakcii na správy vybrať z bankomatov svoje úspory, banky ich však krátko na to uzavreli a zablokovali aj akékoľvek elektronické operácie. Podmienky pôžičky začnú platiť až v utorok, keďže v pondelok je na Cypre štátny sviatok.

Toto je lúpež a musíme v tom EÚ zastaviť,“ cituje spravodajský portál BBC jedného z nahnevaných obyvateľov. Ďalší však chápu, že v prípade krachu cyperských bánk by prišli ešte o oveľa viac peňazí.

Ministri financií eurozóny a predstavitelia MMF sa v sobotu dohodli na udelení záchrannej pôžičky pre Cyprus vo výške 10 miliárd eur. Ostrovná krajina je už piatym členom eurozóny, ktorého musí únia zachraňovať pred krachom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať