Únia ustúpila, Cyprus stále čelí bankrotu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cyprus
Foto: SITA/AP

NIKÓZIA 19. marca (WEBNOVINY) –

Cyperský parlament čaká v utorok hlasovanie o bankovej dani, ktorá je podmienkou Európskej únie, Medzinárodného menového fondu a Európskej centrálnej banky (tzv. Trojka – pozn. red.) k poskytnutiu 10 miliardovej záchrannej pomoci pre tamojší bankový sektor.

Ministri financií eurozóny (Eurogroup) však v pondelok pozmenili podmienky a vyzvali Cyprus, aby plánovanú daň z bankových vkladov nemuseli platiť drobní sporitelia.

Navrhli zvýšenú daň pre tých, čo majú uložených viac ako 100- tisíc eur.

Rozhodnutie eurozóny porušilo nepísané pravidlo, podľa ktorého sú úspory fyzických osôb nedotknuteľné.

Cyperčania nato vyprázdnili bankomaty v krajine, finančné a akciové trhy zareagovali poklesom a investori vyjadrili obavy, že takýto precedens by mohol opäť rozpútať upokojujúcu sa finančnú krízu v eurozóne.

Ústupok od únie

Cyprus
Foto: SITA/AP

Podľa sobotňajšej dohody s Bruselom by sporitelia, ktorí majú v bankách našetrených menej ako 100-tisíc eur, prišli o 6,7 % svojich vkladov, čím by sa prakticky zrušilo ručenie štátu za úspory do tejto sumy.

Ochrana takýchto sporiteľov by však mala ostať zachovaná, zhodli sa na spoločnom večernom telefonickom rozhovore ministri financií a navrhli zvýšenie zdanenia úspor vo výške nad 100 tis. eur z dohodnutých 9,9 % na 15,6 %.

„Rozhodnutie o prípadnej zmene štruktúry dane môže rozhodnúť cyperská vláda sama. Dôležité je, aby ostal zachovaný finančný príspevok z nej vo výške 5,8 mld. eur,“ povedal v reakcii člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky Jörg Asmussen.

Či Nikózia návrh ministrov akceptuje, alebo vôbec dohodu z Bruselu schváli, však v pondelok nebolo isté, žiadna strana v cyperskom parlamente totiž nemá absolútnu väčšinu a tri z nich už priamo vyhlásili, že zavedenie dane nepodporia.

„Všetci európski ministri financií súhlasili, že úspory do výšky 100-tisíc eur by sa nemali zdaňovať, ale nie je možné toto rozhodnutie krajine vnútiť. Cyprus sa zdráha zaviesť vysokú daň na vysoké úspory, pretože sa obáva, že peniaze z krajiny odtečú. Dve tretiny vkladov sú zo zahraničia,“ vyhlásil pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z prostredia gréckej vlády s tým, že ak by Nikózia súhlasila so zmenou zdanenia, požadovaný príspevok 5,8 mld. eur by rovnako zabezpečila. Banky ostanú zatvorené až do štvrtku.

Cyprus skúša Trojke predložiť kompromisný návrh, podľa ktorého by boli zdanené iba vklady nad 20-tisíc eur.

Ruské miliardy v ohrození

Putin
Foto: SITA/AP

Cyprus bol známy aj ako daňový raj, peniaze tam uložili finančníci najmä z Turecka, Veľkej Británie a Ruska.

Veľká Británia oznámila, že bude kompenzovať straty svojim občanom, ktorí pracujú na ostrove. Ide najmä o 3000 vojakov Spojeného kráľovstva.

Rusi majú podľa odhadov v cyperských bankách uložených približne 20 miliárd dolárov (15,4 miliardy eur).

„Dôvera v Cyprus, ako bezpečného miesta pre vklady, klesla na nulu,“ povedal v nedeľu Anatolij Aksakov z asociácie ruských regionálnych bánk pre tlačovú agentúru Interfax.

Ruské vydanie ekonomického časopisu Forbes však uvádza omnoho vyššie číslo. Obchodníci z východu Európy majú na Cypre uložených 12 miliárd dolárov a ruské banky ďalších deväť miliárd dolárov, napísal v nedeľu Forbes s odvolaním sa na údaje ratingovej agentúry Moody´s. Súkromné vklady Rusov na Cypre sa podľa Forbes pohybujú v rozmedzí osem miliárd dolárov až 35 miliárd dolárov.

„Musíme to povedať priamo. Jednoducho to vyzerá ako konfiškácia peňazí iných ľudí,“ ostro vystúpil v pondelok ruský premiér Dmitrij Medvedev. Takmer identický názor má aj šéf Kremľa Vladimir Putin, ktorý ju označil za „neférovú, neprofesionálnu a nebezpečnú“. Servítku pred ústa si nebral ani denník Financial Times. Ten sa na adresu ministrov eurozóny vyjadril, že „Európa pokazila ďalší záchranný plán“.

Fitch začala revíziu ratingov troch cyperských bánk

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch začala v utorok revidovať ratingy cyperských bánk Bank of Cyprus (BOC), Cyprus Popular Bank (CPB) a Hellenic Bank (HB) s možnosťou ich zníženia. Tento krok je odzrkadlením rizík vyplývajúcich zo zámeru preniesť straty na vkladateľov v týchto bankách.

Revízia sa týka dlhodobých emisných ratingov (IDR) týchto troch bánk, ktoré sú na stupni „B“ a známok individuálnej bonity, čiže takzvaných viability rating. Bank of Cyprus a Cyprus Popular Bank majú teraz známku individuálnej bonity na úrovni „c“ a Hellenic Bank na stupni „cc“.

MMF podporuje úľavy pre menších klientov cyperských bánk

Medzinárodný menový fond (MMF) podporuje snahu cyperskej vlády zmierniť záťaž straty menších sporiteľov v rámci plánovaného zdanenia bankových vkladov, k čomu sa zaviazala tamojšia vláda v rámci medzinárodnej dohody o úverovom programe pre ostrovnú krajinu. Uviedla to v utorok výkonná riaditeľka MMF Christine Lagardeová.

Zámery cyperských predstaviteľov zaviesť v rámci jednorazového zdanenia vkladov progresívnejšie sadzby, prípadne kompenzovať sporiteľov možnosťou výmeny vkladov za akcie bánk, majú plnú podporu MMF pod podmienkou, že príspevok bankového sektora dosiahne plánovaných 5,8 mld. eur, spresnila Lagardeová. Šéfka MMF ďalej uviedla, že Cyprus potrebuje zmenšiť a reštrukturalizovať svoj bankový sektor.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Christine LagardeováDmitrij MedvedevJörg AsmussenVladimir Putin