Dlhová kríza v eurozóne ohrozuje čínsku ekonomiku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: Ilustračné foto SITA/AP

PEKING 22. augusta (WEBNOVINY) – Dlhová kríza v eurozóne môže poškodiť čínsku ekonomiku tým, že zníži dopyt po jej exporte, avšak vďaka relatívne malému podielu aktív denominovaných v eurách problémy eurozóny budú mať len obmedzený vplyv na čínske devízové rezervy. Uviedol to v pondelok čínsky denník People’s Daily. „Dlhová kríza v eurozóne trvá už takmer dva roky, od konca roku 2009, a šíri sa v štátoch eurozóny ako mor v štrnástom storočí,“ uvádzajú noviny v jednom zo svojich komentárov.

„Rozšírenie dlhovej krízy nebude mať na naše devízové rezervy až také veľké dopady ako zníženie ratingu USA, pretože aktíva denominované v eurách sú menšie, než v dolároch,“ píšu autori článku – bývalý šéf medzinárodného oddelenia čínskej centrálnej banky Zhang Zhixiang a ekonóm Čínskej rozvojovej banky Zhang Chao. Podľa nich však dlhové problémy eurozóny zapríčinia pokles reálneho dopytu, ktorý bude mať negatívny vplyv na čínsku ekonomiku.

Podľa odhadov približne jedna štvrtina čínskych devízových rezerv v sume viac ako 3 bil. USD je denominovaná v eurách. EÚ je najväčším obchodným partnerom Číny. Hodnota ich vzájomného obchodu s tovarmi predstavovala v minulom roku 395 mld. eur, čo bol rast oproti roku 2009 o 13,9 %. Čínsky export do EÚ sa v minulom roku medziročne zvýšil o 18,9 % a predstavoval 281,9 mld. eur.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať