Slovensko do eurovalu naleje takmer 660 miliónov eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 31. januára (WEBNOVINY) – Slovensko bude musieť svoj podiel v novom Európskom mechanizme pre stabilitu (EMS), teda tzv. permanentnom eurovale, zaplatiť v piatich splátkach, pričom celkovo počas piatich rokov zaplatí 659,2 mil. eur.

Vyplýva to z návrhu na uzavretie zmluvy o založení EMS, ktorý pripravil rezort financií na rokovanie vlády a podľa ktorého celková výška akcií upísaných Slovenskom bude predstavovať sumu 5,768 mld. eur.

Základné imanie trvalého eurovalu bude vo výške 700 mld. eur, z čoho 80 mld. eur bude vo forme splatených akcií a zvyšných 620 mld. eur vo forme akcií splatných na vyzvanie.

V čase súbežného fungovania dočasného eurovalu (EFSF) a nového permanentného eurovalu však ich spoločná efektívna úverová kapacita nepresiahne 500 mld. eur.

Ministerstvo tvrdí, že euroval nebude mať dopad na verejné financie

FotogalériaFoto: www.sxc.hu

Pripravená zmluva je podľa ministerstva financií druhou verziou zmluvy o založení EMS a bola schválená na summite eurozóny v pondelok 30. januára. Po schválení návrhu zmluvy vo vláde bude musieť schváliť zmluvu aj Národná rada SR.

Samotné schválenie a následný podpis Zmluvy o založení Európskeho mechanizmu pre stabilitu však podľa ministerstva financií nebude mať žiadny dopad na verejné financie.

Až v apríli 2012, kedy dôjde k schváleniu nadobudnutia majetkovej účasti Slovenskej republiky v EMS na základe ďalšieho rozhodnutia vlády Slovenskej republiky, bude musieť Slovenská republika pristúpiť k úhrade peňažných prostriedkov do EMS. Na nadobudnutie majetkovej účasti Slovenskej republiky v EMS sa potom použijú štátne finančné aktíva,“ uvádza ministerstvo.

EMS bude rozhodovať prostredníctvom Rady guvernérov, pričom guvernérmi budú ministri financií členských krajín, Správnej rady a manažujúceho riaditeľa. O poskytnutí finančnej pomoci členskému štátu sa bude rozhodovať jednohlasne. Vo výnimočných prípadoch, kedy bude „vážne narušená stabilita eurozóny„, sa využije núdzová procedúra, ktorá vyžaduje 85-percentnú väčšinu.

Nový permanentný euroval bude založený formou medzivládnej organizácie medzi členskými krajinami eurozóny s tým, že táto možnosť bude explicitne upravená aj v upravenom znení zmluvy o fungovaní Európskej únie, ktorá zároveň umožní do mechanizmu ako pomocné subjekty zapojiť aj Európsku komisiu a Európsku centrálnu banku. EMS bude mať sídlo v Luxemburgu s možnosťou vytvoriť si kontaktný úrad aj v Bruseli.

Za druhý balík Slováci zaplatia viac

Peniaze, mena

Európsky mechanizmus pre stabilitu patrí do druhej vlny balíka opatrení, cieľom ktorých je poskytnúť pomoc členskému štátu eurozóny v ťažkej finančnej situácii a tým udržať finančnú stabilitu eurozóny ako takej.

EMS nadväzuje na Európsky finančný stabilizačný nástroj. Ten vznikol ešte 9. mája 2010 ako štátmi eurozóny účelovo založený subjekt na boj proti dlhovej kríze.

Pôvodný objem záruk v EFSF dosahoval 440 mld. eur, pričom podiel Slovenska zodpovedal sume záruk 4,372 mld. eur.

Lídri eurozóny sa však neskôr rozhodli garancie navýšiť na bezmála 780 mld. eur, čo malo zabezpečiť pôvodne zamýšľanú efektívnu úverovú kapacitu nástroja na úrovni 440 mld. eur. Podiel záruk Slovenska na navýšenom eurovale stúpol na 7,7 mld. eur.

O navýšení záruk v prvom eurovale hlasovali poslanci NR SR v polovici októbra minulého roka, pričom v prvom hlasovaní navýšenie nepodporili a zároveň tak vyslovili nedôveru vláde Ivety Radičovej. V ďalšom hlasovaní sa však Slovensko napokon pridalo k skupine šestnástich krajín eurozóny, ktoré schválili zmeny v eurovale.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať