Do Novák prichádza investor, prácu si nájde dvesto ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Priemyselný park
Foto: SITA

NOVÁKY 24. júna (WEBNOVINY) – Do nováckeho priemyselného parku prichádza nový investor, nemecká firma Carcoustics. Celkovo by tu do budúceho roku malo nájsť prácu 200 ľudí.

Výrobu tu plánujú začať 1. septembra tohto roka. V Novákoch tak budú pre všetkých renomovaných výrobcov automobilov vyrábať polyuretánové a hliníkové diely na tepelnú izoláciu.

„Plánujeme tu vybudovať jedno zo základných stanovísk firmy,“ povedal riaditeľ spoločnosti Thomas Maier. Predpokladané investície v Novákoch sú podľa neho 5 mil. eur. O investičných stimuloch firma rokuje so štátom, o aké presne ide, Maier nekonkretizoval.

Areál parku vlastní firma Vaša, s.r.o. Nový výrobca bude u nich v prenájme v dvoch nových halách desať rokov. Jedna hala má plochu 3 600 metrov štvorcových, druhá 3 300.

Nového zamestnávateľa región hornej Nitry potrebuje. Najväčší zamestnávateľ, Hornonitrianske bane, zvažuje znížiť ťažbu v bani Cígeľ, čím by prišlo o prácu 600 ľudí. „Takže nás táto situácia nemôže prekvapiť a musíme hľadať adekvátnu náhradu,“ povedal riaditeľ prievidzského obvodného úradu v Prievidzi Jozef Stopka.

V júli tohto roku by mala podľa neho v Prievidzi začať výrobu rakúska spoločnosť Rubig. O ďalších potenciálnych investoroch zatiaľ nechcel hovoriť.

Nezamestnanosť v okrese Prievidza sa dlhodobo pohybuje okolo 13,8 %. „Priamo do výroby bude zamestnávateľ potrebovať ľudí, ktorí majú už nejakú skúsenosti zo strojárskej výroby,“ informoval riaditeľ prievidzského úradu práce Radko Gavliak s tým, že firma s nimi pri výbere zamestnancov spolupracuje.

„Už sme niekoľkokrát intenzívne komunikovali, samozrejme, boli aj na rokovaní na ministerstve práce, kde im boli ponúknuté nejaké možnosti , ako sa uchádzať aj o podporu, čo sa týka grantov na zamestnávanie nových uchádzačov,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia