Domácnosti zaplatia v novom roku za energie viac

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Euro, elektrina
Foto: Ilustračné foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 3. januára (WEBNOVINY) – Slovenské domácnosti zaplatia v roku 2011 za energie viac. Domácnostiam vzrastú faktúry za elektrickú energiu, zemný plyn a aj za teplo. Na základe rozhodnutia Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR, cena elektrickej energie by sa mala v priemere zvýšiť o 4,82 % a cena zemného plynu vzrastie v priemere o 4,47 %. Cena tepla by mala podľa teplárov vzrásť v priemere o 6 %.

Budúcoročné ceny elektrickej energie pre domácnosti vzrastú viac ako schválil regulačný úrad, o spomínaných 4,82 %. Ako uviedla hovorkyňa Východoslovenskej energetiky, a.s. (VSE) Andrea Danihelová, cena elektriny sa zvýši ešte aj pre poplatok do Národného jadrového fondu a pre zvýšenú daň z pridanej hodnoty (DPH). Zákazníkom východoslovenských energetikov by sa tak mala koncová cena elektriny v budúcom roku zvýšiť v priemere až o 8,25 %. Aj hovorkyňa Stredoslovenskej energetiky, a.s. Anna Žatková potvrdila, že koncové ceny pre domácnosti na strednom Slovensku pre zvýšenie tarify za prevádzkovanie systému zaznamenajú rast približne o 5,4 %, respektíve vrátane vplyvu zvýšenia sadzby DPH a zavedenia odvodu do Národného jadrového fondu, o približne 8,2 %. Západoslovenská energetika podľa medializovaných informácií očakáva priemerný nárast cien elektriny pre domácnosti približne o 8 %.

Ako informoval Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR, dôvodom zvýšenia budúcoročných cien elektriny sú najmä náklady na podporu tzv. zelenej elektriny, ktoré stúpnu o 527 %. „Výška priemernej tarify za prevádzkovanie systému na budúci rok sa oproti tomuto roku zvyšuje o 8,5 eura za megawatthodinu. Zvýšenie sa premietne do koncovej ceny elektriny pre domácnosti tak, že oproti roku 2010 bude vyššia priemerne o 4,82 %,“ uviedol hovorca regulačného úradu Miroslav Lupták. Najväčší podiel na tzv. zelenej energii má podľa úradu fotovoltika. Podľa ÚRSO vyššiemu nárastu budúcoročných cien elektriny pre domácnosti zabránila poslanecká novela o podpore obnoviteľných zdrojov, ktorá pribrzdila podporovanie najmä výstavby slnečných elektrární. „V prípade, že by boli postavené všetky plánované fotovoltické zdroje, nárast koncovej ceny by bol vyšší o ďalších 12 %,“ zdôraznil Lupták. Tarifa za prevádzkovanie systému, ktorá tvorí zhruba 5 % z celkovej ceny elektriny, a ktorá najviac ovplyvnila budúcoročné ceny pre domácnosti, zahŕňa okrem podpory obnoviteľných zdrojov aj podporu ťažby domáceho uhlia či podporu vysoko účinnej kombinovanej výroby elektriny a tepla (KVET).

Všetky ostatné položky, ktoré tvoria koncovú cenu elektrickej energie, podľa regulačného úradu boli v tomto roku stabilizované a vyhliadky na budúci rok boli priaznivé tak, aby sa domácnostiam nemusela cena elektriny zvyšovať. „Tie regulované poplatky, ktoré úrad priamo ovplyvňuje, dokonca poklesli. Napríklad priemerná cena za dodávku elektriny pre budúci rok oproti tomuto roku poklesla o 0,13 % (tvorí zhruba 46 % z celkovej ceny – poz. red.) a poplatky za distribúciu o 0,44 % (tvorí zhruba 32 % z celkovej ceny – poz. red.),“ konštatoval Lupták.

Domácnosti zaplatia od nového roka za dodávku zemného plynu v priemere o 4,47 % viac ako v roku 2010. Domácnosť, ktorá používa plyn len na varenie pri priemernej ročnej spotrebe 600 kilowatthodín, si tak v budúcom roku priplatí 1,3 eura. Mesačne teda 11 centov. Domácnosť, ktorá používa plyn aj na ohrev vody a ročne spotrebuje 12 tisíc kilowatthodín, si priplatí 20 eur, mesačne teda zhruba 1,7 eura. Domácnosť, ktorá používa plyn aj na kúrenie a ročne spotrebuje zhruba 30 600 kilowatthodín, zaplatí v budúcom roku asi o 52 eur viac. Mesačne sa tak domácnosti, ktorá plynom aj kúri, zvýšia na základe rozhodnutia regulačného úradu náklady o zhruba 4,4 eura.

Cena plynu sa musí podľa regulačného úradu zvýšiť hlavne pre oslabenie kurzu eura voči americkému doláru. „Euro je v súčasnosti slabšie o 12,28 % oproti predpokladaným hodnotám na tento rok. Takýto pokles, premietnutý do koncovej ceny plynu automaticky, by spôsobil rapídnejší nárast. Úrad však našiel rezervy v nákladoch Slovenského plynárenského priemyslu, ktoré čiastočne eliminovali nepriaznivý dopad kurzu,“ informoval šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík.

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) nebol s rozhodnutím regulačného úradu spokojný. „Nové ceny plynu pokryjú iba časť nákladov SPP, ktoré sú spojené s dodávkou plynu v regulovaných segmentoch. To znamená, že aj v budúcom roku možno očakávať v regulovaných segmentoch stratu SPP. V roku 2010 dosiahne strata v regulovaných segmentoch dodávky plynu približne 80 mil. eur,“ reagoval na rozhodnutie regulačného úradu hovorca SPP Ondrej Šebesta. Slovenský plynárenský priemysel, ktorý je zatiaľ jediným dodávateľom plynu pre slovenské domácnosti, žiadal regulačný úrad o zvýšenie ceny plynu pre domácnosti od nového roka o 13,4 % a cenu plynu určeného na výrobu tepla pre domácnosti o 14 %. Regulačný úrad však cenové návrhy plynárov zamietol a rozhodol sa stanoviť nové ceny plynu z vlastného podnetu.

Domácnostiam sa v budúcom roku zvýši aj cena tepla, a to v priemere o 6 %. Ako informoval šéf Slovenského zväzu výrobcov tepla Miroslav Obšivaný, hlavným dôvodom nárastu ceny tepla je zvýšenie budúcoročnej ceny plynu určeného na výrobu tepla pre domácnosti o 6,12 %. „Samotné navýšenie ceny plynu určeného na výrobu tepla zvýši budúcoročné koncové ceny tepla o zhruba 4 %,“ dodal Obšivaný. Pod celkové približne 6-percentné navýšenie konečných cien tepla sa podľa neho podpíše aj zavedenie spotrebnej dane na uhlie a zemný plyn použité teplárenskými spoločnosťami na výrobu tepla, či zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH). Spomínané zvýšenie cien tepla sa dotkne domácností, ktoré odoberajú teplo vyrábané prostredníctvom zemného plynu. Na Slovensku sa pritom 80 % z celkového množstva tepla vyrobí z plynu. Podľa Obšivaného nárast ceny tepla by sa nemusel týkať domácnosti, ktoré odoberajú teplo vyrobené prostredníctvom biomasy.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef HoljenčíkMiroslav Obšívaný