Doprastav bude prepúšťať v druhej polovici augusta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Doprastav
Foto: Ilustračné foto: SITA/Jozef Hulka

BRATISLAVA 6. augusta (WEBNOVINY) – Najväčšia stavebná spoločnosť na Slovensku Doprastav, a.s. Bratislava, ktorá plánuje v najbližších mesiacoch postupne prepustiť okolo 750 z vyše 3 tis. pracovníkov, dá prvé výpovede v druhej polovici augusta. „Prepúšťanie je rozvrhnuté do konca novembra tohto roka a jeho priebeh bude závisieť od aktuálneho vývoja náplne práce na jednotlivých závodoch spoločnosti,“ informoval v piatok agentúru SITA generálny riaditeľ Doprastavu Dušan Šamudovský. Zamestnanci budú mať dvoj- alebo trojmesačnú výpovednú lehotu, podľa dĺžky zamestnania v spoločnosti.

„Zámer prepustiť vyše 700 zamestnancov spoločnosti nevznikol zo dňa na deň. Výkony a dopyt po stavebných prácach na malom slovenskom trhu už dva roky dramaticky klesajú, pričom konkurencia rastie,“ uviedol ďalej Šamudovský. Budúci rozvoj stavebného trhu v kontexte pokrízového obdobia a povinnosti konsolidovať verejné financie bude podľa šéfa Doprastavu limitovaný dostupnosťou finančných prostriedkov na ďalší rozvoj infraštruktúry, ale i opatrného rozvoja developerských a ďalších projektov.

Doprastav preto v najbližších rokoch vidí len obmedzený potenciál na zvyšovanie dopytu po stavebných prácach. „Ak dnes 35 až 40 % kapacít slovenského stavebníctva je nevyužitých, čo priviedlo firmy na pokraj cenovej vojny, čo myslíte ako dlho bude trvať než všetci budú nútení rešpektovať princíp rovnováhy medzi kapacitami a dopytom?“ spýtal sa Šamudovský.

Minulý rok bol pre Doprastav vcelku priaznivý, hoci nedosiahol pôvodne plánovanú výšku tržieb. V dôsledku dopadov hospodárskej krízy sa firma totiž takisto nevyhla poklesu tržieb z predaja vlastných výrobkov a služieb o 9,6 % pri objeme 354,89 mil. eur. Napriek tomu svoj vlaňajší zisk po zdanení zvýšila o 36,1 % na 12,69 mil. eur.

Spoločnosť Doprastav, a.s. je zapísaná v Obchodnom registri SR od decembra 1993, eviduje základné imanie 34,282 mil. eur. Zaoberá sa výstavbou ciest a diaľnic, mostov, vodohospodárskych diel a ekologických stavieb, ostatných diel inžinierskeho staviteľstva či pozemným staviteľstvom. Spoločnosť je od roku 2001 súčasťou nadnárodnej skupiny DDM Group. Doprastav má účasť v piatich dcérskych spoločnostiach.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dušan Šamudovský
Firmy a inštitúcie Doprastav, a.s. Bratislava