Dôveryhodnosť Slovenska majú podľa NBS v rukách politici

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jozef Makúch
Guvernér Národnej banky Slovenska Jozef Makúch oakáva schválenie dodatku k zmluve o eurovale. Foto: SITA

BRATISLAVA 27. septembra (WEBNOVINY) – Politici na Slovensku majú v súvislosti s eurovalom v rukách dôveryhodnosť a akceptovateľnosť Slovenska v budúcnosti. Povedal to v utorok guvernér Národnej banky Slovenska Jozef Makúch s tým, že centrálna banka preto očakáva schválenie dodatku k zmluve o eurovale.

Jasný názor centrálnej banky

Národná banka Slovenska dáva do pozornosti, že „Národná rada SR bude rozhodovať o tom, či Slovenská republika bude v budúcnosti dostatočne dôveryhodný a akceptovateľný štát pre okolité krajiny v eurozóne,“ vyhlásil na utorňajšej tlačovej konferencii Makúch. Ako dodal, tento názor prezentoval aj na rokovaniach vládneho kabinetu, kde sa v posledných týždňoch zúčastňuje. „Názor Národnej banky Slovenska je jednoduchý, zrozumiteľný a jasný. Verím tomu, že Slovensko má dosť erudovaných politikov, ktorí dokážu zvoliť postupnosť krokov a nástroje, ktorými k požadovanému výsledku prídu,“ tvrdí Makúch.

Európska centrálna banka môže prijať ďalšie opatrenia

Guvernér Národnej banky Slovenska, ktorý je aj v rade guvernérov Európskej centrálnej banky, zároveň pripustil, že v prípade potreby, čo by mohlo nastať aj v prípade krachu rozšírenia eurovalu, by Európska centrálna banka mohla pristúpiť k ďalším opatreniam na stabilizovanie situácie. V súčasnosti vykupuje dlhopisy rizikových krajín, čo označila za dočasné riešenie, ktoré ma preklenúť časové obdobie, pokiaľ euroval s rozšírenými kompetenciami nezačne fungovať.

„Pokiaľ ide o nejaké ďalšie opatrenia, keď budú potrebné, Európska centrálna banka využije samozrejme nástroje, ktoré jej príslušné dohody umožňujú. Hlavný je teraz ‚ťah na bránku‘ na strane politikov, jednotlivých vlád, parlamentov a samozrejme Európskej komisie a Eurogroup a Ecofinu,“ doplnil guvernér Národnej banky Slovenska Makúch.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jozef Makúch