Pri výbere DPH sa Slovensko radí k najhorším krajinám v únii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze, euro
Foto: flickr.com

BRATISLAVA 22. decembra (WEBNOVINY) –

Efektívnosť výberu DPH

Indikátor efektívnosť výberu DPH porovnáva skutočný výber s efektívnym výberom. Počíta sa ako podiel skutočného výberu dane z pridanej hodnoty na efektívnom výbere dane z pridanej hodnoty. Zverejnený prehľad hodnotenia štrukturálnych indikátorov sleduje ukazovatele, ktoré si slovenská vláda určila na sledovanie pokroku v štrukturálnych politikách. Obdobný materiál bude podľa IFP vyhodnocovať plnenie cieľov pravidelne.

Výber dane z pridanej hodnoty

Výber DPH na Slovensku za rok 2010 predstavoval 4,432 mld. eur. Príjem štátu z tejto dane medziročne podľa údajov Daňového riaditeľstva SR vzrástol o 15 %. Príjmy štátu z DPH tvorili v minulom roku viac ako 55 % celkových daňových príjmov.

Efektívnosť výberu dane z pridanej hodnoty (DPH) je na Slovensku v porovnaní s európskym priemerom nižšia a Slovensko patrí medzi päť najhorších krajín Európskej únie (EÚ).

Efektívnosť výberu DPH dosahuje na Slovensku 57,4 %, pričom priemer EÚ je na úrovni 72 %. Vyplýva to z prehľadu hodnotenia štrukturálnych indikátorov, ktorý zverejnil Inštitút finančnej politiky (IFP) pri Ministerstve financií SR.

Efektívnosť výberu DPH na Slovensku sa pritom medzi rokmi 2005 až 2009 zhoršila, a to až o 13 percentuálnych bodov. „Pokles patrí tiež medzi najväčšie v EÚ, pričom nižší výber oproti roku 2005 dosiahla väčšina krajín EÚ, v šiestich z nich bol vyšší ako 10 percentuálnych bodov,“ konštatuje IFP.

Slovensko zaznamenalo horšie výsledky v efektívnosti výberu DPH aj v porovnaní s tromi susednými krajinami. Najvyššiu efektivitu vykazuje v hodnotení v rámci regiónu Česká republika, a to na úrovni 74 %. Maďarsko a Poľsko zaznamenali zhodný výsledok, konkrétne 70 %.

Cieľom Slovenska do roku 2020 by podľa IFP malo byť zvýšiť efektivitu výberu DPH na úroveň 72 %, čo je súčasná výška priemeru krajín EÚ. Inštitút zadefinoval aj riziká, ktoré môžu naplnenie tohto cieľa ohroziť. „Rizikom pre dosiahnutie cieľa môže byť zmena legislatívy, ktorá spôsobí pokles výnosu DPH. Tým vzrastú daňové výdavky v oblasti DPH,“ konštatuje IFP.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia