Dve tretiny Slovákov hodnotia zavedenie eura pozitívne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze, mena

BRATISLAVA 7. marca (WEBNOVINY) – Slováci vnímajú rozhodnutie prijať euro aj vyše dva roky po jeho zavedení ako pozitívny krok. Ako vyplýva z prieskumu agentúry Focus, ktorý sa uskutočnil začiatkom februára na vzorke 1 022 respondentov nad 18 rokov, rozhodnutie zaviesť na Slovensku spoločnú európsku menu hodnotilo pozitívne 63 % opýtaných. Rozhodne pozitívne zavedenie eura vníma 21 % ľudí a skôr pozitívne 42 % Slovákov. Rozhodnutie prijať euro negatívne hodnotí 34 % ľudí, zvyšné tri percentá sa nevedeli vyjadriť.

Oproti poslednému prieskumu názorov na zavedenie eura agentúry Focus z marca 2009, teda tri mesiace po zavedení spoločnej európskej meny, však pozitívne hodnotenie tohto kroku kleslo o 12 percentuálnych bodov. „Napriek tomu však pozitívne hodnotenia výrazne prevažujú nad negatívnymi,“ uvádza agentúra Focus.

Podľa výsledkov prieskumu pritom pozitívne zavedenie eura hodnotia najmä mladší respondenti s vyšším vzdelaním. Pozitívne tento krok hodnotili aj členovia domácností s vyšším príjmom z Bratislavského kraja. Z hľadiska straníckej orientácie pozitívne hodnotiacich respondentov možno nájsť medzi voličmi SaS, SDKÚ-DS, KDH a nerozhodnutými. Negatívne rozhodnutie prijať euro vnímajú starší respondenti nad 55 rokov, so základným vzdelaním, dôchodcovia, členovia nízkopríjmových domácností a najčastejšie nevoliči. Najviac negatívne hodnotiacich respondentov bolo v Trnavskom kraji.

Slovensko prijalo spoločnú európsku menu 1. januára 2009. Stalo sa tak 16. krajinou eurozóny. Odvtedy sa eurozóna rozšírila iba o Estónsko, ktoré zaviedlo euro od 1. januára 2011.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Agentúra FOCUS