ECB by podľa Holandska mala kontrolovať aj malé banky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Európska centrálna banka, ECB
Foto: archívne, SITA/AP

AMSTERDAM 12. decembra (WEBNOVINY) – Európska centrálna banka (ECB) by mala dostať právomoc zasahovať aj do činnosti malých bánk, pokiaľ sa dostanú do problémov. Vyhlásil to v stredu holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem.

„Pre nás je kľúčové, aby mohla ECB priamo intervenovať, keď nastanú problémy,“ povedal Dijsselbloem v dolnej komore holandského parlamentu. ECB by mala mať právomoc intervenovať na základe vlastného rozhodnutia, bez ovplyvňovania zo strany národných úradov a regulátorov, dodal minister.

Podľa kompromisného návrhu cyperského predsedníctva EÚ by mala Európska centrálna banka (ECB) priamo kontrolovať iba banky, ktorých aktíva prevyšujú sumu 30 mld. eur. Centralizovanému dohľadu by mali podliehať aj banky s aktívami vyššími ako 20 % výkonu ich domácej ekonomiky, ako aj úverové ústavy, ktoré pôsobia aspoň v troch členských štátoch eurozóny.

Obmedzenie dohľadu v réžii ECB iba na systémovo dôležité banky požaduje Nemecko. Francúzsko a ďalšie členské štáty únie naproti tomu navrhujú, aby mohla ECB zasahovať do činnosti všetkých 6 tis. bánk v eurozóne. Centralizovaný bankový dohľad má byť prvým krokom na ceste k vytvoreniu bankovej únie v rámci európskej dvadsaťsedmičky. Ďalšími dvoma sú spoločný fond na riešenie problémov bánk a spoločný systém ochrany vkladov v EÚ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jeroen Dijsselbloem
Firmy a inštitúcie ECB Európska centrálna banka