ECB ešte nekončí s opatreniami proti kríze

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
ECB
Foto: SITA/AP

MNÍCHOV 28. februára (WEBNOVINY) – Európska centrálna banka (ECB) ešte neplánuje ukončiť svoje aktivity, ktoré zaviedla na podporu krízou postihnutej európskej ekonomike.

Vyhlásil to v stredu guvernér ECB Mario Draghi. „Naša menová politika ostáva flexibilná. Od skončenia protikrízových opatrení sme ešte ďaleko,“ povedal Draghi počas vystúpenia na jednej z nemeckých univerzít.

Draghi však dodal, že súvaha centrálnej banky sa pravdepodobne bude „prirodzene zmenšovať“, keďže jednotlivé banky už začali s dobrovoľným splácaním nepotrebných prostriedkov z extrémne dlhodobých pôžičiek v celkovej hodnote viac ako 1 bil. eur. ECB má podľa neho množstvo spôsobov, ako brzdiť likviditu, ak by to bolo potrebné.

Finančné trhy v eurozóne stále nepracujú dobre, komentoval vo svojom prejave ďalej Draghi s tým, že firmy a spotrebitelia majú v niektorých krajinách problém získať bankové úvery. ECB sa potýka s problémom premietnutia rekordne nízkych úrokových sadzieb a Draghi potvrdil, že zlepšenie tohto procesu je jednou z najvyšších priorít banky pri snahe o podporu krízou zasiahnutej ekonomiky.

Tá sa podľa neho zotavuje len „veľmi, veľmi pomaly“ a postupné zlepšovanie by malo nastať v druhej polovici tohto roka. ECB očakáva, že inflácia v budúcom roku bude „výrazne“ pod bankou želanou úrovňou 2 %, vďaka čomu bude existovať priestor na ďalšie uvoľňovanie menovej politiky, dodal Draghi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Mario Draghi
Firmy a inštitúcie ECB Európska centrálna banka