Európska centrálna banka je pripravená ešte znížiť úroky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ecb
Foto: SITA/AP

RÍM 7. mája (WEBNOVINY) – Európska centrálna banka (ECB) bude naďalej monitorovať ukazovatele hospodárskeho vývoja a je pripravená opäť znížiť úrokové sadzby, vrátane depozitného úroku, ktorý je momentálne na nule. Vyhlásil to v pondelok prezident ECB Mario Draghi.

„V nasledujúcich týždňoch budeme sledovať ekonomické údaje v eurozóne a ak to bude nutné, sme pripravení opäť konať,“ povedal Draghi v Ríme, odvolávajúc sa na minulotýždňové zníženie úrokov, ktoré nebolo odsúhlasené jednomyseľne radou guvernérov ECB.

Banka kvôli prudkému poklesu inflácie a rekordnej miere nezamestnanosti znížila svoju hlavnú úrokovú sadzbu na 0,5 % a už vtedy naznačila, že je pripravená urobiť viac, ak sa ekonomika v menovej únii bude ďalej zhoršovať. Po najnovšom Draghiho vyjadrení euro oslabilo na najnižšiu

úroveň burzového dňa.

Ďalšie zníženie úrokov by mohlo posunúť depozitnú sadzbu pod jej súčasnú nulovú úroveň. ECB by v takom prípade bankám účtovala úroky za to, že v nej cez noc „zaparkujú“ peniaze. Banka je podľa Draghiho na takýto krok technicky pripravená, dopad na financovanie trhov by však bol zásadný.

Je potrebné podrobne si preštudovať množstvo možných komplikácií a dôsledkov, ktoré treba vziať do úvahy, a rada sa rozhodla, že si ich preštuduje a zanalyzuje tieto dôsledky, aby bola v prípade potreby pripravená konať,“ povedal Draghi. Návrh na ďalšie zníženie úrokových sadzieb by však mohlo naraziť na odpor v rámci ECB, podľa ktorých majú takéto opatrenia len obmedzenú efektivitu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Mario Draghi
Firmy a inštitúcie ECB Európska centrálna banka