Svetové burzy padli na dvojročné minimá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Burza
Foto: SITA/AP

Ako napísal portál Akcie.sk, Európska centrálna banka síce dokázala stlačiť nákupom dlhopisov na výnosy španielskych a talianskych dlhopisov hlboko pod šesť percent, nervozitu na trhoch to ale utíšilo iba na chvíľu.

Nákupy podľa analytikov budú úspešné, len ak budú výrazne vyššie. To však naráža na odpor nemeckého krídla ECB.

Negatívny vplyv na ceny akcií mala aj pokračujúca neochota nemeckej vlády rozšíriť euroval, čo bolo v rozpore s francúzskymi vyhláseniami.

Náladu zhoršovali aj šíriace sa špekulácie o údajnom krachu talianskej banky UniCredit ako aj francúzskej Société Générale, ktorá prišla o takmer deväť percent.

Investori zároveň strácali aj posledné zvyšky nádeje, že politickí lídri a centrálni bankári dokážu udržať napätú situáciu aspoň čiastočne pod kontrolou. Prieskum Sentix ukázal, že augustová nálada medzi investormi je najnižšia od septembra 2009.

Hlavný európsky index Stoxx Europe 600 klesol o 4,14 percenta na 228,98 bodu a končil v červených číslach už siedmy deň v rade. Užší index FTSEurofirst 300 padol o 3,97 percenta na 936,29 bodu, v priebehu dňa však klesol pod 936 bodov a bol tak najnižšie od augusta 2009.

Londýnsky FTSE 100 sa ponoril o 3,39 percenta na 5068,95 bodu, parížsky CAC 40 stratil 4,68 percenta a dostal sa na 3125,19 bodu a frankfurtský DAX 30 zatváral nižšie o 5,02 percenta na 5923,27 bodu.

Americký index Dow Jones nakoniec padol o 5,55 percenta na 10 809,85 bodu a pod kľúčovou hranicou 11-tisíc bodov sa ocitol prvý raz od vlaňajšieho 19. októbra. Širší index S&P klesol o 6,66 percenta na 1119,46 bodu (minimum od 10. septembra 2010) a technologický Nasdaq Composite o 6,90 percenta na 2357,69 bodu (minimum od 4. októbra 2010).

Na burzách dominovala panika a neistota z budúceho vývoja finančných trhov aj ekonomiky. V New Yorku klesli všetky akcie z troch hlavných indexov. Najhlbšiu stratu, ktorá presiahla hrozivých 20 percent, utrpela Bank of America. Tú sa chystá žalovať poisťovňa AIG o 10 miliárd dolárov kvôli stratám z investícií do jej zle krytých hypotekárnych cenných papierov.

Výrazne strácali aj cyklické odvetvia napríklad automobilový priemysel, pretože Renault, Peugeot, Fiat a Porsche klesli o vyše deväť percent a strata talianskeho výrobcu pneumatík Pirelli dokonca prekročila 10 percent.

Viac ako päťpercentné straty si pripísali aj maloobchodné reťazce, pretože investori očakávajú pokles spotrebiteľského dopytu v prípade prehĺbenia krízy. Nemecké Metro kleslo takmer o sedem percent a britský Kingfisher o takmer šesť percent. Obavy z poklesu dopytu potopili aj akcie Lufhansy (-5,14 percenta) či hotelovej siete Accor (-8,85 percenta).

Aj pomerne defenzívne odvetvia farmaceutických výrobcov, producentov a distribútorov elektriny či telekomunikácií stratili okolo troch percent, čo vypovedá o hlbokej skepse na burzách bez náznaku možného zlepšenia napriek náznakom, že akcie sú za minimálne ostatné dva roky relatívne najlacnejšie.

Mohlo by tak prísť na slová profesora Harvardskej univerzity Nialla Fergusona, že ekonomickým lídrom sa minula munícia na boj proti kríze. Budú tak musieť kapitulovať pred neviditeľnou, ale stále silnejšou, rukou trhu, ukazujúcou na recesiu a bankroty niektorých krajín. Tie by následne negatívne ovplyvnili celý podnikový sektor, čo prežijú len tie najefektívnejšie spoločnosti, píše portál Akcie.sk.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dow Jones