Euru pomohla nádej, že Čína chce investovať v Európe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Euro
Foto: flickr.com

LONDÝN 9. decembra (WEBNOVINY) – Euro v piatok posilnilo na základe špekulácií, že nový čínsky investičný fond by mohol poskytnúť veľmi potrebné financie zadlženým krajinám eurozóny. Negatívne na spoločnú európsku menu však pôsobilo to, že stále chýba rozhodné riešenie dlhovej krízy menovej únie. Po tom, ako agentúra Reuters uviedla, že čínska centrálna banka plánuje vytvoriť fond v hodnote 300 mld. USD, aby spravoval investície v USA a Európe, euro poskočilo až na úroveň 1,3434 USD/EUR.

Neskôr spoločná európska mena ustúpila na hodnotu 1,3405 USD/EUR, čo však znamenalo, že oproti predošlému dňu bola stále vyššie o 0,4 %. Voči jenu euro posilnilo tiež o 0,4 % na 104,11 JPY/EUR. Posilnenie eura zatlačilo dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu iných hlavných svetových mien, nižšie o takmer 0,5 % na 78,507 bodu.

Česká koruna v piatok najprv oslabila po správe o tom, že ekonomika ČR v treťom štvrťroku medzikvartálne klesla o 0,1 %. Neskôr však koruna posilnila. Na maďarský forint najprv negatívne pôsobilo to, že medziročný ekonomický rast krajiny sa v treťom štvrťroku spomalil na úroveň 1,4 %, ale maďarská mena potom svoje straty úplne vykompenzovala. Poľský zlotý tiež bol najprv pod tlakom, keď poradca guvernéra centrálnej banky ešte vo štvrtok povedal, že ekonomický rast v roku 2012 bude pravdepodobne slabší, ako banka teraz prognózuje.

Stredoeurópske meny svoj výkon zlepšili po tom, čo väčšina členov EÚ podporila francúzsko-nemecký plán na zastavenie dlhovej krízy. Česká koruna bola o 16:03 SEČ oslabená iba o 0,11 % na úrovni 25,449 CZK/EUR, zlotý bol slabší len o 0,04 % na úrovni 4,511 PLN/EUR a forint dokonca posilnil o 0,92 % na 303,32 HUF/EUR:

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať