FIGEĽ: Postihy za čierne stavby budú prísnejšie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Figeľ
Šéf rezortu dopravy Ján Figeľ. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 9. marca (WEBNOVINY) – Čierne stavby sa majú podľa ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Jána Figeľa (KDH) prísnejšie postihovať cez paralelnú novelizáciu Trestného zákona a stavebného zákona. „V samotnom stavebnom zákone chceme spresniť definície a sprísniť opatrenia tak, aby napríklad boli stanovené pokuty povinné, nielen možné, aby bola stanovená minimálna a zároveň maximálna hranica pokuty. Aby sa postih dotýkal nielen samotného stavebníka, ktorý je za investíciu zodpovedný, ale aj tých, ktorí pri realizácii ilegálnej stavby napomáhajú. A to je napríklad stavebný dozor alebo stavbyvedúci,“ povedal Figeľ po stredajšom rokovaní vlády. Pripravovaný upravený stavebný zákon, ktorý by mal začať platiť ešte v tomto roku, má podľa neho sprísniť postih nielen pre fyzické, ale aj právnické osoby.

Aktivisti petičnej iniciatívy Stavebná polícia, bojujúcej proti stavebnej kriminalite, odovzdali začiatkom marca na ministerstve dopravy takmer 750 petičných hárkov s viac ako 7 200 podpismi. Cieľom akcie je iniciovanie úpravy stavebného zákona tak, aby boli napríklad sprísnené pokuty do 10 % z hodnoty stavby a zavedené nové sankcie za porušenie stavebného zákona v podobe zákazu činnosti či zabavenia strojov a materiálov. Stavebná polícia chce dostať do stavebného zákona spolu šesť opatrení proti čiernym stavbám.

„Podpisy sme zbierali už dlhšiu dobu, no chceli sme nechať ministrovi 100 dní, aby sa stihol zorientovať v problematike,“ informoval agentúru SITA iniciátor petície proti čiernym stavbám Oliver Kríž. Stavebný úrad by podľa neho mal mať možnosť kontrolovať stavbu už v priebehu výstavby a v prípade porušenia stavebného povolenia ju zastaviť alebo odpojiť od inžinierskych sietí. Rozšíriť by sa mali aj možnosti pre odstránenie nelegálnych stavieb, a naopak, sprísniť by sa malo dodatočné legalizovanie čiernych stavieb.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Figeľ