Figeľ vymenil vedenie Carga a ZSSK Slovensko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ján Figeľ
Ján Figeľ Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 16. septembra (WEBNOVINY) – Minister dopravy Ján Figeľ s účinnosťou od štvrtka 16. septembra v tajnosti vymenil vedenie dvoch z troch štátnych železničných spoločností. Predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s., ktorá vykonáva nákladnú prepravu, sa stal Pavol Ďuriník. Vo funkcii nahradil Mateja Augustína, ktorého minister odvolal ešte v druhej polovici júla. Novým podpredsedom predstavenstva Carga je Ján Andrejko a členmi Jozef Melník, Pavol Mišík a Peter Pavlík. Informáciu o zmenách na čele Carga potvrdila pre agentúru SITA PR manažérka spoločnosti Monika Schmidtová. Nákladný prepravca informuje o zmenách v predstavenstve aj na vlastnej webovej stránke.

Pavol Ďuriník ukončil v roku 1984 štúdium na Vysokej škole dopravy a spojov (dnes Žilinská univerzita) v Žiline, kde pôsobil do roku 1990 ako odborný asistent. V rokoch 1991 až 2008 pôsobil vo viacerých finančných inštitúciách. V posledných dvoch rokoch bol konateľom v konzultačno-poradenskej spoločnosti. Je členom Vedeckej rady Žilinskej univerzity.

Doterajšieho predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa osobného dopravcu Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. Milana Chúpeka vymenil Pavel Kravec, generálny riaditeľ sekcie železničnej dopravy a dráh na ministerstve dopravy. Informáciu o výmene na čele spoločnosti potvrdil jej hovorca Miloš Čikovský s tým, že členmi predstavenstva sa popri Kravcovi stali Pavol Gábor, Viliam Majda, Jaroslav Pavlický, Jozef Rojík a Pavol Tarcala. V predošlom predstavenstve bol z nich len Gábor. Kravec poďakoval doterajšiemu predstavenstvu spoločnosti a pripomenul, že nastupuje do rozbehnutého vlaku s presvedčením, že nové vedenie posunie jej vývoj ďalej dopredu.

„Novozvolený predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Pavel Kravec odvolal z funkcie riaditeľov úsekov Jána Kováčika a Igora Krška, z funkcie riaditeľa odboru stratégie a medzinárodných vzťahov Michala Vereša a z funkcie riaditeľky odboru riadenia ľudských zdrojov Máriu Žačkovú,“ informoval ďalej Čikovský. Novým riaditeľom úseku prevádzky je Jozef Rojík a úseku služieb Jaroslav Pavlický. Do funkcie riaditeľa odboru stratégie a medzinárodných vzťahov bol menovaný Viliam Majda a za riaditeľa odboru riadenia ľudských zdrojov Pavol Tarcala. Na postoch riaditeľov úsekov obchodu a ekonomiky zostali Jozef Schmidt a Pavol Gábor.

Vedúci služobného úradu ministerstva dopravy Peter Mach z poverenia ministra dopravy poďakoval doterajšiemu vedeniu spoločnosti za vykonanú prácu a vyjadril očakávanie, že nové vedenie urobí všetko pre splnenie programového vyhlásenia vlády. Bývalý šéf spoločnosti Milan Chúpek zaželal novému vedeniu veľa úspechov v ďalšej práci.

Generálnym riaditeľom Železníc Slovenskej republiky (ŽSR), ktoré spravujú infraštruktúru vrátane železničných staníc, zatiaľ zostáva Štefan Hlinka. A to napriek tomu, že Figeľ v utorok kritizoval spoločnosť za netransparentné a predražené verejné obstarávanie. Informáciu, že šéf ŽSR zatiaľ nebol odvolaný, potvrdila hovorkyňa spoločnosti Martina Pavliková.

O výmenách v oboch železničných spoločnostiach napokon informovalo aj ministerstvo dopravy. „Nových generálnych riaditeľov spoločností uvedie minister dopravy na tlačovom brífingu na železničnej stanici v Košiciach 17. septembra o 11:05 v rámci programu Celoslovenských osláv dňa železničiarov,“ dodal hovorca ministra dopravy Martin Krajčovič.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján FigeľPavel KravecPeter Mach
Firmy a inštitúcie Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s.