FIGEĽ: Žilinský kraj dostane najviac na dopravu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Figeľ
Foto: Ilustračné foto SITA/Jozef Jakubčo

RUŽOMBEROK 9. októbra (WEBNOVINY) – Žilinský kraj dostane v budúcom roku najviac peňazí na budovanie dopravnej infraštruktúry spomedzi všetkých slovenských krajov. Povedal to po dnešnom rokovaní Rady Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) v Ružomberku jeho predseda Ján Figeľ. Rada sa venovala najmä vnútropolitickej situácii a príprave na novembrové komunálne voľby. „Podporili sme prijatie návrhu štátneho rozpočtu aj so súvisiacimi zákonmi. Osobitnú pozornosť budeme venovať seniorom, mladým rodinám či živnostníkom a malým podnikateľom,“ podotkol.

Rada sa vo viacerých diskusiách venovala rozvoju infraštruktúry. „Napriek nepriaznivej ekonomickej situácii sme radi, že sa diaľnice a rýchlostné cesty budú dynamicky rozvíjať. Nové úseky diaľnice D1 pri Prešove, Levoči a Ružomberku sa začnú realizovať už v budúcom roku. Pritom výrazne lacnejšie ako podľa pôvodného zámeru v rámci PPP projektu. Rada ocenila, že vzhľadom na dopravnú situáciu v Žilinskom kraji, sa v budúcom roku investuje na dopravnú infraštruktúru viac peňazí ako v ktoromkoľvek inom kraji Slovenska,“ konštatoval Figeľ.

Pozitívne bolo prijaté aj zavedenie ekonomicky výhodného elektronického verejného obstarávania s anonymnou aukciou v železničných spoločnostiach. „Eliminuje sa priestor pre korupciu a zvyšuje hospodárnosť,“ podotkol.

V rámci verejnej správy chcú prepojiť vládnu a komunálnu úroveň, posilniť dostupnosť služieb a zaviesť elektronické aukcie v komunálnej sfére. „V súčasnosti máme 12 primátorov, do komunálnych volieb kandiduje 24 ľudí na post primátora. Kandidátov na funkciu primátora krajského mesta máme v Trnave, Trenčíne, Žiline a Košiciach. Dnes nás reprezentuje 290 starostov, v novembrových voľbách ich kandiduje 651. Považujem to za dobrý predpoklad pre úspešné voľby,“ vyjadril presvedčenie.

„Verím, že KDH bude v tejto vláde stabilizačným prvkom. Nechceme prijímať opatrenia, ktoré by mali negatívny vplyv na najviac ohrozené sociálne skupiny ľudí ,“ poznamenal Pavol Hrušovský.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján FigeľPavol Hrušovský