Gigant HSBC zaplatí rekordnú pokutu za pranie peňazí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
HSBC
Foto: SITA/AP

HONGKONG 11. decembra (WEBNOVINY) – Bankový gigant HSBC zaplatí v USA rekordnú pokutu 1,92 mld. USD, aby zastavil vyšetrovanie pre podozrenie z prania špinavých peňazí.

Na urovnaní sporu sa banka dohodla s federálnym ministerstvom spravodlivosti.

„Prijímame zodpovednosť za chyby z minulosti. Už sme povedali, že to veľmi ľutujeme, a teraz to hovoríme znova,“ uviedol v utorok vo vyhlásení generálny riaditeľ skupiny Stuart Gulliver. „Dnešná HSBC je úplne iná organizácia ako tá, ktorá urobila tieto chyby,“ dodal Gulliver.

V záujme integrity globálneho finančného systému je podľa neho banka odhodlaná ďalej úzko spolupracovať s vládami a regulačnými úradmi na celom svete.

Medzinárodnú banku so sídlom v Londýne, ktorá sa zameriava na Áziu, úrady v USA obvinili z transakcií s krajinami ako Irán, na ktoré sa vzťahuje medzinárodné embargo. HSBC mala tiež prať špinavé peniaze teroristických organizácií a obchodníkov s drogami.

V reakcii na škandál odstúpil v júli zo svojej funkcie manažér David Bagley, ktorý v skupine zodpovedal za dodržiavanie etických štandardov. Začiatkom novembra HSBC informovala, že na pokuty súvisiace s vyšetrovaním v USA vyčlenila 1,5 mld. USD.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie HSBC banka