Grécko dostalo od Standard & Poor's najhorší rating na svete

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Grécko, kríza
Foto: SITA/AP

NEW YORK 14. júna (WEBNOVINY) – Grécko sa stalo podľa medzinárodnej ratingovej agentúry Standard & Poor’s najhoršie hodnotenou krajinou na svete. Tá v pondelok znížila rating dlhodobých záväzkov Grécka zo stupňa B na úroveň CCC a tiež varovala, že akýkoľvek pokus o reštrukturalizáciu dlhu by sa považoval za insolventnosť krajiny. Výhľad ratingov krajiny je aj naďalej negatívny. Rating krátkodobých záväzkov agentúra potvrdila na stupni C.

Cena poistenia záväzkov Grécka opäť na rekordnej úrovni

Grécko stalo menej spoľahlivým dlžníkom ako Pakistan či Ekvádor. Cena päťročných derivátov CDS (credit default swap) na poistenie záväzkov gréckej vlády sa po tomto kroku zvýšila o 18 bázických bodov na úroveň 1 600 bázických bodov. Informovala o tom agentúra Markit. Cena CDS na poistenie gréckych záväzkov na tejto rekordnej úrovni bola už v pondelok, keďže na trhu prevládli obavy, že akýkoľvek druhý záchranný balíček pre Grécko vyvolá určité neplnenie záväzkov.

Krok agentúry je ďalším tvrdým úderom pre grécku vládu, ktorá ma problémy presadiť v parlamente nepopulárne úsporné opatrenia, aby si tak zabezpečila aj naďalej medzinárodnú finančnú pomoc. Grécko však povedalo, že agentúra prehliada záväzok krajiny pokračovať v prísnych úsporných opatreniach, ktoré by mali uzdraviť verejné financie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať