Holandský model má pomôcť slovenskému zdravotníctvu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nemocnica
Foto: Ilustračné foto SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 17. apríla (WEBNOVINY) – Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) už Ministerstvu zdravotníctva SR poskytol všetky podklady k zavedeniu nového systému prerozdelenia.

„Je na jeho rozhodnutí, kedy a akou formou (či naraz alebo v etapách) bude nový spôsob zavedený,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa úradu Radoslava Muchová.

Práve úprava prerozdelenia má byť podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej jedným zo spôsobov, ako vyriešiť nedostatok zdrojov v rezorte. Legislatívnu podobu zmien má do parlamentu predložiť poslanec Smeru-SD Richard Raši.

Úlohou ÚDZS bolo pritom vybrať a odporučiť model pre zefektívnenie prerozdeľovacieho mechanizmu. Pracovná skupina sa zhodla na prijatí holandského modelu. Ide o tzv. Pharmacy-based Cost Group (PCG), ktorý slúži ako nástroj oceňovania nákladového rizika poistencov. Je založený na identifikovaní pacientov s chronickými diagnózami užívajúcimi nákladné lieky.

„Nasledovala analýza vybratého modelu na konkrétnych údajoch získaných zo zdravotných poisťovní a vo vyšpecifikovaných podmienkach slovenského verejného zdravotného poistenia. Základom návrhu zavedenia modelu prerozdelenia sa stal aktuálny holandský model PCG – verzia 2012 upravený pre podmienky Slovenska,“ uzavrela Muchová.

Aktuálne prerozdelenie funguje tak, že poisťovne väčšinu peňazí, ktoré vyberú na odvodoch, odvedú a tie sa následne medzi nimi rozdelia podľa zloženia ich poistného kmeňa. Do úvahy sa berie vek poistencov, pohlavie a ekonomická aktivita.

Úpravy v prerozdeľovaní by pritom mali pomôcť zdravotným poisťovniam kompenzovať riziko nákladovej náročnosti poistencov a zabrániť stavu, aby si vyberali za klientov iba mladých a zdravých ľudí. Podľa prepočtov by zmena mala pomôcť štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni, v rámci prerozdelenia by totiž získala najväčší balík peňazí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Richard Raši
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SRÚDZS Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťouVšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa