Hranica na platenie preddavkov sa zrejme zvýši

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kažimír
Minister financií Peter Kažimír. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 28. júna (WEBNOVINY) – Hranica, od ktorej vzniká povinnosť platiť preddavky na daň z príjmov fyzických osôb, by sa mohla od budúceho roka zvýšiť.

Poslanci NR SR totiž vo štvrtok posunuli do druhého čítania novelu zákona o dani z príjmov, ktorú predložili poslanci za SDKÚ-DS Ivan Štefanec a Pavol Frešo. Opoziční poslanci chcú zvýšiť hranicu na platenie preddavkov zo súčasných 1 660 eur na 2 500 eur.

Novele vyjadril podmienečný súhlas v parlamente aj minister financií Peter Kažimír. „Podmienečný preto, lebo tento návrh novely zákona ma negatívny dopad na hotovostné hospodárenie obcí, miest a vyšších územných celkov,“ uviedol v pléne Kažimír. Dodal pritom, že by bolo dobré, aby predkladatelia do definitívneho schválenia novely vyriešili tento problém so zástupcami samospráv.

Opozičný poslanec za SaS Jozef Mihál však upozorňuje, že samosprávy v budúcom roku získajú aj dodatočné prostriedky, ktoré by im mali priniesť pripravované zmeny v daňovej oblasti. Tieto prostriedky by podľa jeho slov mali vykompenzovať výpadok príjmov.

Aktuálna právna úprava platenia preddavkov na daň z príjmov, ktoré sa vypočítavajú na základe výsledkov hospodárenia z predchádzajúceho zdaňovacieho obdobia, spôsobuje podnikateľom podľa poslancov SDKÚ-DS často problémy.

Návrh ani o cent nepoškodzuje štátny rozpočet, uľahčuje život možno 100 tisíc ľuďom, ktorí sú na živnostníkov naviazaní,“ povedal pri predstavení návrhu koncom mája predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan ŠtefanecJozef MihálPavol FrešoPeter Kažimír
Firmy a inštitúcie MF Ministerstvo financií SR