Inflácia v októbri opäť zrýchlila a dosiahla 4,4 %

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nákup, obchod
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 11. novembra (WEBNOVINY) – Tempo rastu spotrebiteľských cien naďalej zrýchľuje, aj keď miernejším tempom. Októbrová inflácia meraná podľa národnej metodiky dosiahla podľa Štatistického úradu SR na medziročnej báze 4,4 %, kým v septembri bola na úrovni 4,3 % a v auguste predstavovala 4 %.

Index spotrebiteľských cien bol naposledy na medziročnej úrovni 4,4 % v decembri 2008.

V priemere za desať mesiacov tohto roka v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2010 tak vzrástli spotrebiteľské ceny v úhrne o 3,8 %. V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny zvýšili v októbri o 0,2 %.

Nad úrovňou štyroch percent by sa pritom mala inflácia udržať podľa analytika VÚB banky Andreja Aradyho do konca tohto roka. V budúcom roku by aj vzhľadom na očakávaný ekonomický vývoj malo tempo rastu cien spomaliť. „Spomalenie slovenskej ekonomiky ťahané zhoršenou výkonnosťou globálnej ekonomiky so sebou nesie nižšie inflačné tlaky, preto v roku 2012 očakávame výraznejší pokles inflácie na priemernú úroveň pod 3 %,“ uvádza Arady.

Pod medziročný nárast cien v desiatom mesiaci sa podpísalo zdraženie v odboroch doprava o 7,3 %, potraviny a nealkoholické nápoje, bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá o 6 %. Rovnakým tempom rástli aj ceny vzdelávania. Zdraženie o 4,7 % vykázal štatistický úrad aj pri zdraví a alkoholických nápojov a pri tabaku o 4,1 %. Zdraželi aj rozličné tovary a služby o 3,9 % a hotely, kaviarne a reštaurácie o 3,3 %.

V porovnaní so septembrom 2011 sa v októbri zvýšili ceny odevov a obuvi o 1,4 % a ceny v odbore zdravie vzrástli o 0,7 %. Ceny vzdelávania, rozličných tovarov a služieb stúpli zhodne o 0,4 %. Na druhej strane poklesli ceny alkoholických nápojov a tabaku o 0,1 %. Na septembrovej úrovni zostali ceny nábytku, bytového zariadenie a bežnej údržby domu alebo ceny poštových a telekomunikačných služieb, rekreácie a kultúry.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblasti daní, v októbri stúpla zo septembrových 2,5 % na 2,7 %.

Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, na medziročnej báze stúpla z 2,0 % v septembri na októbrových 2,1 %. Na medzimesačnej báze bola jadrová inflácia v októbri na úrovni 0,2 %, pričom čistá inflácia dosiahla taktiež 0,2 %.

Slovensko sa tak po historicky najnižšej inflácii v roku 2010, ktorá vplyvom prudkého oslabenia dopytu v čase krízy v priemere dosiahla 1 %, vracia k rýchlejšiemu rastu cien. Rezort financií v aktuálnej prognóze očakáva tohtoročnú priemernú infláciu meranú národnou metodikou na úrovni 3,9 % a v budúcom roku by mala spomaliť na 2,6 %.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať