Jednotný priestor pre železničných prepravcov v EÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlak
Foto: Ilustračné foto: SITA/Zuzana Babjáková

BRATISLAVA/BRUSEL 17. septembra (WEBNOVINY) – Európska komisia (EK) v piatok prijala návrh na poskytovanie lepších služieb osobnej a nákladnej železničnej dopravy prostredníctvom zvýšenia hospodárskej súťaže na trhu železničnej dopravy. Prispieť k tomu má aj posilnenie právomocí vnútroštátnych regulačných orgánov a skvalitnenie rámca pre investície do železničnej dopravy, informoval agentúru SITA tlačový tajomník Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Tomáš Halán.

Návrh smernice, ktorou sa zriaďuje jednotný priestor železničnej dopravy, predstavuje zjednodušenie legislatívy a konsolidáciu, keďže ide o spojenie troch platných smerníc a ich následných zmien a doplnení do jedného súdržného textu. Cieľom návrhu je takisto riešiť základné problémové oblasti, ktoré zabraňujú efektívnemu fungovaniu trhu železničnej dopravy. Európska komisia predstavila stratégiu na dokončenie jednotného európskeho priestoru železničnej dopravy, pričom načrtla ďalšie iniciatívy, ktoré by mohla zrealizovať v nasledujúcich piatich rokoch. Toto oznámenie bude základom konzultácie. Zverejní sa aj podrobná štúdia o otvorení trhu pre vnútroštátnu osobnú dopravu.

„Európa zaujíma popredné miesto, pokiaľ ide o železničnú technológiu. Máme jedny z najmodernejších železničných sietí na svete. Má to však jeden veľký háčik: Európa potrebuje a zaslúži si lepšie služby železničnej dopravy,“ vyhlásil podpredseda Európskej komisie Siim Kallas, zodpovedný za oblasť dopravy. Používateľom osobnej a nákladnej dopravy musí byť podľa neho poskytovaná vyššia kvalita, lepšia spoľahlivosť, širší výber a viac inovácií. To označil za účel uvedeného balíka. „Mojím cieľom je takisto intenzívnejšia hospodárska súťaž v službách osobnej a nákladnej železničnej dopravy. Prinesie to výhody cestujúcim, používateľom nákladnej dopravy, výrobcom kvalitného železničného vybavenia a takisto životnému prostrediu,“ dodal Kallas.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať